Sophie Calle, Nan Goldin ve Marlene Dumas'da öznellik ve bedenin temsili
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 148160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sophie Calle, Nan Goldin, Marlene Dumas, çağdaş sanat, öznellik, bedenin temsili. vııı, Sophie Calle, Nan Goldin, Marlene Dumas, contemporary art, subjectivity, representation of body. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modernite düşüncesinin evrensel doğruyu bulma arayışı, sanat alanında da etkili olmuş, fikir yerine biçimsel kaygıların egemen olduğu sanat, kendini tekrar etmeye başlamıştır. Modernizmin sona erişiyle, biricik olan sanat objesi önemini kaybetmiş, kavramlar, orjinal fikirler ve farklı sunum şekilleri sanat alanında yeni kapılar açmıştır. Bu çalışmada, tek merkezci ve ataerkil bir söylemle yazılmış olan sanat tarihi içerisinde, kadın bedeninin ve toplum içindeki varlığının temsil edilme biçimleri ve öznelliğin sanat üretimindeki yeri incelenmekte, Sophie Calle, Nan Goldin ve Marlene Dumas'nın çalışmaları ile örneklendirilmektedir. Toplumsal pratiklerde olduğu gibi sanat alanında da Batı-Doğu, siyah-beyaz, kadın-erkek ayrımları yaşanmıştır. Bu karşıtlıklar dahilinde, Batılı beyaz erkek özne etken bir tavır içindeyken, kadın sanatta estetik bir haz objesi olarak temsil edilmiştir. Çalışma içerisnde, feminist hareketlerin etkili olduğu ve toplumsal cinsiyet teorilerinin önem kazandığı 1960 sonrası dönemde, kadın sanatçıların bedeni ve bireysel hikayelerini, sanat alanında etken bir hale gelebilmek amacıyla kullanış şekilleri incelenmektedir. Sanatçıların öznel bir bakış açısı ile eleştirisini yaptığı iktidar söylemleri, postmodern düşünceler bağlamında önemini kaybetmeye başlamıştır. Toplumsal ve teknolojik gelişmelerin önem kazandığı bir sanat ortamında öznellik, farklı eğilimlerin ifade edildiği bir özgürlük imkanı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The idea of modernity, as a search for the universal truth, has been effective in the art arena, causing art to repeat itself due to formal concerns rather than ideas. As the era of modernism came to an end, the unique art object lost its significance and different ways of representation and concepts brought up new opportunities in the art arena. In this study, representations of the female body, its existence, together with the importance of subjectivity in the art production are being analysed with reference to art history which has been written with a centralist and patriarchal manner. Moreover, the argument is being supported by some works of Sophie Calle, Nan Goldin and Marlene Dumas. In the art arena, some distinctions like West-East, black-white and female-male have always been experienced. As far as these distinctions are concerned, while the Western white male subject is İn an effective manner, the female subject is represented as an object of pleasure. Within the study, as feminist movements and gender theories gained power in the 1960's, how the female artists started to use the female body and their personal stories, is being analysed. The discourses of power which the artists criticise with a subjective view have started to be undermined in the context of postmodern ideas. The subjectivity in the art arena, where social and technological developments have gained importance, provides a field of liberty where different tendencies are expressed.
Benzer Tezler
- İlişkisel estetik bağlamında fotoğrafın kullanımı
Using photography to the contexts of relatinal aesthetic
CEM AKTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Güzel SanatlarMarmara ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÖMER HAKAN ONUR
- Sophie Calle örneğinde kamusal alanda sanat ve mahremiyet olgusu
Art and intimacy fact on public space in the example of Sophie Calle
DUYGU SÜZEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Sanat TarihiDokuz Eylül ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZDEMİR
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN BAYRAKOĞLU
- My diary: The practice of life as a work of art
Günlüğüm: Bir sanat eseri olarak yaşama eylemi
BATU BOZOĞLU
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
Sanat TarihiSabancı ÜniversitesiGüzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
DR. LANFRANCO ACETİ
YRD. DOÇ. WİESLAW ZAREMBA
- Kriminal fotoğraf ve estetik yorumları
Criminal photography and its aesthetic comments
MEHMET FATİH YELMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiFotoğraf Ana Sanat Dalı
YRD. DOÇ. DR. A. BEYHAN ÖZDEMİR
- Günümüz sanatında mahremiyet tartışmaları bağlamında gelişen özne-mekan ilişkileri
Subject-space relations that developing in the context of privacy discussions in contemporary art
ŞEYMA İNCİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
PROF. MÜMTAZ SAĞLAM