Osmân Nûrî Paşa Dîvânı
Osmân Nûrî Pasha Dîvânı
- Tez No: 370381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN CANIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osman Nuri Paşa, Klasik Türk Edebiyatı, Diyarbakır, Divan, Osmân Nûrî Pasha, Classical Turkish Literature, Diyarbakır, Dîvân
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 509
Özet
ÖZET Tezin Adı: Osman Nuri Paşa ve Divanı (İnceleme-Metin) Hazırlayan: Sedat KOCABEY Yüksek lisans tezimizin konusunu, 19. yy. şairlerinden Osman Nuri Paşa'nın hayatı, edebi şahsiyeti ve divanının transkripsiyonlu metni oluşturmaktadır. Osman Nuri Paşa 19. asrın ilk yarısında yaşamış, dönemin önemli bir merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da doğmuş ve yine burada vefat etmiştir. Osman Nuri Paşa, unvanından da anlaşılacağı üzere iyi bir öğrenim görerek devletin bazı vilayetlerinde kaymakamlık yapmış ve bu görevler sırasında bazen lütuflar görmüş ve bazen de sürgünlere maruz kalmıştır. Divanında başka herhangi bir eseri bulunmamaktadır. Mürettep divan sahibi olan Osman Nuri Paşa, özellikle gazellerinde dil sadeliği, deyimlere sıkça yer vermesi ve Türkçe redifleri ile dikkat çeker. Kasidelerinde ise devrin padişahlarına, lütuflarını gördüğü paşalara ve tasavvuf büyükleri olan Mevlānā ile Abdülkādir Geylāni'ye yer vermiştir. Divan şiiri çerçevesindeki nazım türlerinin hemen hemen hepsinde manzumeler kaleme almıştır. Divanda, vezin kusurları görülmekle birlikte bunlar çok değildir. Yazım yanlışları ise yok denecek kadar azdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Name of Thesis: Osmân Nûrî Pasha Dîvânı (Adapted Text with Transcript) Prepared by: Sedat KOCABEY Our master's thesis includes a text that is about the life of Osmân Nûrî Pasha who was a poet in 19 century and his literal figure with his Dîvân transcription. Osmân Nûrî Pasha who lived in first half of 19 century, was born in Diyarbakır where was the important center of century and died in here. Osmân Nûrî Pasha had a good education and worked as a district governor of some provinces and he had both help and exile during these missions. He left just one work collected poems which is on Classical Turkish Literature. Osmân Nûrî pasha who has reorganised divan, take a great impression especially simple language in gazelles, adding idioms and turkish redifs. He would also include this age of sultans, pashas who help him and the leader of sufisms who are Mevlânâ and Abdülkâdir in his eulogiums. He would nearly write all kinds of divan poems. His divan has meter faults but not much. As for that it rarely has miswriting.