TÜRKİYE'DE VERGİ UYUŞMAZLIKLARININ YARGISAL ÇÖZÜM YOLU VE ETKİNLİĞİ
JUDICAL RESOLUTION OF TAX DISPUTES AND ITS EFFECTIVENESS IN TURKEY
  1. Tez No: 370509
  2. Yazar: CEVDET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAŞİM AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: tax dispute, tax justice, effectiveness of tax justice
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Vergi uyuşmazlıklarının çözümü iki temel yol kullanılmaktadır. Bunlardan ilki, uyuşmazlığın barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulduğu idari çözüm yolu, ikincisi ise yargısal çözüm yoludur. Hukuk devleti olmanın gereği, idarenin keyfiliğini önlemek ve yargısal denetimi sağlayabilmek adına kabul edilen hukuki güvenlik ilkesi, beraberinde yargının verimli çalışma gereğini getirmektedir. Vergi yargısının, vergi uyuşmazlıklarını adil ve hızlı bir şekilde çözümü en temel beklentidir. Bu temel beklentiler de ancak etkin bir vergi yargısıyla gerçekleşebilecektir. Tarafların yargıya olan güveni ancak bu şekilde sağlanabilecektir. Aksi halde, uyuşmazlığın uzun bir süreç sonunda çözüme kavuşturulması, uyuşmazlığın doğurduğu olumsuz durumun ortadan kalkması halinde taraflar için bir anlam ifade etmeyecektir. Vergi yargısının etkinliği göz önüne alınırken hali hazırda bekleyen dava dosyalarının olup olmadığı, ne kadar sürede çözüme kavuşturulacağı bizlere bilgi verecektir. Bunun sonucu olarak da yeni gelen uyuşmazlıkların ne kadar sürede ele alınıp çözüme kavuşturulacağı hakkındaki veriler, vergi yargısının etkinliği hakkında bilgi niteliği taşıyacaktır. Çalışmamızda ilgi resmi rakamlar veri kabul ederek, Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu'nun kabul ettiği kriterler çerçevesinde Türk vergi yargısının etkinliğini ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
It is used two basic ways to find a solution to tax dispute. One of them is administrative solution which solves the dispute in a peaceful way. Second one is judicial way. Legal safety norm is a requirement of state of law which prevent administration's arbitrary behaviours and provides judicial inspection. It is a basic expectation from tax justice to find a quick and fair solution to tax dispute. In addition to those ,it ensures effective tax justice. Trust of the parts to judicial system can only be achieved in this way. Otherwise, solving the dispute in a long period of time will not satisfy the parts. Considering effectiveness of tax justice, whether there are pending case files or how long will it take to find a solution will inform us. As a result of this, the data about the duration of handling up coming disputes will give us information abaut the effectiveness of tax justice. In our study it will be used formal figures and in a framework of criteria expected by The European Comission for The Efficiency of justice, the efectiveness of Turkish tax judicial system will be interpreted.