İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri ile ödev stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation on the relationship between learning styles of 5th grade primary school students and their homework styles
  1. Tez No: 370508
  2. Yazar: ŞEHİDE ARSLANHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stilleri, Ödev Stilleri, Algılanmış Ödev Başarısı, Ödev Tutumu, Lerning Styles, Homework Styles, Perceived Homework Achievement, Homework Attitude
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin öğrenme stilleri, ödev stilleri, algılanmış ödev başarı ve tutum puanları ile bunlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmış betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 eğitim- öğretim yılında Adana ili merkez ilçelerindeki 24 ilköğretim kurumunda öğrenim gören 2013 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veriler, Şimşek (2007) tarafından geliştirilen ''Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği'', Hong ve Milgram (1996) tarafından geliştirilen ve İflazoğlu (2005) tarafından uyarlanan“Ödev Motivasyonu ve Ödev Stilleri Belirleme Ölçeği”, ''Algılanan Ödev Başarı ve Ödev Tutum Ölçekleri'' ile Bacanlı (1997) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından düzenlenen ''Kişisel Bilgiler Formu'' ile toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma verildikten sonra bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları; öğrencilerin algısal öğrenme stillerinden en çok işitsel öğrenme stilini tercih ettiklerini, öğrenme sırasında yüksek motivasyon düzeyine sahip olduklarını, farklı yolları kullanmayı ve ılık ya da serin bir ortamda çalışmayı tercih ettiklerini ortaya koymuştur. Ödev sürecinde, öğrencilerin büyük bir kısmının kendileri, aileleri ve öğretmenleri tarafından motive edilmeyi ve dokunsal ödevleri tercih ettikleri görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin çoğunun algılanmış başarı ve ödeve ilişkin tutumlarının orta düzeyde olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerin algılanan ödev başarı ve ödeve ilişkin tutum düzeyleri ile ödev stilleri arasında çoğunlukla orta başarı ve tutum düzeyine sahip öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Öğrencilerin cinsiyete göre öğrenme stilleri incelendiğinde; ışık, çalışma zamanı, biçimsellik, sabırlılık ve hareketlilik tercihlerinin kız öğrencilerin lehine farklılaştığı, yetişkinle öğrenme, görsel ve dokunsal öğrenme tercihlerinin de erkek öğrencilerin lehine farklılaştığı görülmüştür. Cinsiyete göre ödev stilleri, algılanmış başarı ve tutum puanları incelendiğinde; ödev stilleri içsel motivasyon, öğretmen kaynaklı motivasyon, düzen ve yer alt boyutları ile algılanmış başarı puanının kız öğrencilerin lehine, ancak atıştırma, yalnız-akranla birlikte ve otorite alt boyutları ile tutum puanının erkek öğrencilerin lehine farklılaştığı görülmüştür. Sosyo-ekonomik düzeye göre öğrenme stillerinin ışık, çalışma zamanı, sosyal etkileşim, biçimsellik ve görsel öğrenme alt boyutlarının üst ve orta sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin lehine, çeşitlilik alt boyutunun alt ve orta sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin lehine, hareketlilik alt boyutunun ise üst ve alt sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin lehine farklılaştığı görülmüştür. Sosyo-ekonomik düzeye göre ödev stilleri yer alt boyutu ile tutum puanının alt ve orta sosyo-ekonomik düzeye sahip öğrencilerin lehine farklılaştığı, diğer alt boyutlarda ise her hangi bir farklılaşma olmadığı gözlenmiştir. Öğrenme stilleri ses alt boyutu ile ödev stilleri yer alt boyutu arasında, sıcaklık alt boyutu ile düzen alt boyutu arasında, oturma tercihi ve motivasyon ile yer alt boyutu arasında, sorumluluk alt boyutu ile öğretmen kaynaklı motivasyon, düzen ve yer alt boyutları ve algılanmış başarı puanı arasında, yetişkinle öğrenme alt boyutu ile atıştırma alt boyutu arasında, biçimsellik alt boyutu ile içsel motivasyon, öğretmen kaynaklı motivasyon alt boyutları ve algılanmış başarı puanı arasında, sabırlılık alt boyutu ile algılanmış başarı puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Öğrenme stillerinin ses, ışık, sıcaklık, yiyecek tercihi, oturma tercihi, motivasyon ve hareketlilik alt boyutları ile ödev stillerinin içsel, aile kaynaklı ve öğretmen kaynaklı motivasyon ve algılanmış ödev başarısı arasında herhangi bir ilişki gözlenmemiştir. Öğrenme stilleri ile ödev stillerinin diğer alt boyutlarında negatif yönde bir ilişki gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the determine of the relationship between learning styles of 5th grade primary school students and their homework styles, perceived homework achievement and attitude. The research study was a descriptive study based on the relational model. The sample of the study was formed of 2013 5th grade students from 24 primary schools in central districts of Adana during 2011-2012 academic year. The research data was collected with ''Marmara Learning Style Scale'' which developed by Şimşek (2007), ''Homework Motivation and Preference Questionnaire'' which developed by Hong and Milgram (1996) and adopted by İflazoğlu (2005), ''Personal Information Form'' which developed by Bacanlı (1997) and organized by the research. After giving frequency, percent, arithmetical average and standard deviation, independent-samples t test, one- way analysis of variance and pearson moments multiplication correlation coefficient were used in analysing of datas. Research findings reveals that the students prefer auditory learning style within the perceptual learning styles, have high motivation in learning process, use different ways, and study in a cool and warm place. In process of doing homework it was observed that most of the students prefer that motivated by themselves, family, their teachers and doing tactile homeworks. Also it was observed that most of the childrens perceived homework achievement and attitude were in mid-level. It was observed that there was a meaningful differences within homework styles and perceived homework achievement of students was in favor of students who have mostly average success , homework attitude and homework styles was in favor of the students who have high and average attitude level. When the learning styles were examined according to the students gender, it was seen that light, time of day, task persistence, mobility were in favor of girl students, visual-tactile learnings were in favor of boy students. When the homework styles, perceived homework achievement and attitude points were examined according to the gender it was seen that homework styles were in favor of girl students with the self motivated, teacher motivated, order, place and perceived homework achievement points but intake, alone peers with authority sub-dimensions and attitude points were in favor of boy students. According to the level of socio- economic level it was seen that light, time of day, team interaction, visual learning and formality were in favor of students who have high and average social economic level, variety sub-dimension was in favor of students have bottom and average social economic level and mobility sub-dimension was in favor of students who have high and bottom social economic level. According to social economic level it was seen that learning styles place sub-dimension and attitude points were in favor of students who have bottom and average social economic level and not seen any differentiation in the other sub-dimensions. It was observed that there was positively relationship between learning styles sound sub-dimension and homework styles place sub-dimension, temperature and order sub-dimension, seating design with motivation and place sub-dimension, responsibility and teacher motivated, order sub-dimension and perceived homework achievement point, authority figure and intake sub-dimension, formality and perceived homework achievement point, task persistence and perceived homework achievement point. It wasn't seen that there was no relationship between the learning styles light, sound, temperature, intake, seating design, motivation and mobility sub-dimensions and homework styles self, parent and teachers motivated, perceived homework achievement. İt was observed that there was negatively relationship between learning styles and homework styles other sub-dimensions.