Design and analysis of a full scale air vitiator for high speed wind tunnel
Yüksek hızlı rüzgar tüneli için hava ısıtıcısı tasarımı ve analizi
- Tez No: 371209
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AKMANDOR, YRD. DOÇ. DR. OĞUZ UZOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek hızlı rüzgar tüneli, reaktif Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği analizleri, hava ısıtıcısı
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez kapsamında, yüksek hızlı rüzgar tünellerinda kullanılmak için gerekli hava ısıtıcısı geliştirilmiştir. Yüksek hızlı rüzgar tüneli ile, 2 dakikanın üzerinde yüksek basınçta ve yüksek sıcaklıkta hava sağlanmaktadır. Havanın sıcaklığı hava ısıtıcısı ile arttırılmaktadır.İlk olarak hava ısıtıcısı için analitik tasarım yöntemi geliştirilmiştir. Tasarım tamamlandıktan sonra reaktif Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) analizleri gerçekleştirilmiştir. HAD analizlerinin tamamlanmasının ardından hava ısıtıcısı üretilmiş ve daha sonra test faaliyetlerine başlanmıştır.Testler için prototip besleme sistemi geliştirilmştir. Besleme sisteminin kontrolü için Labview yazılımı ve modüler veri toplama sistemi kullanılmıştır. Testler sırasında ısıtıcının sonundan ısıl çiftler ile yanma odası ortalama çıkış sıcaklıkları ölçülmüştür. Isıtıcının başarıyla çalıştığı gösterilmiştir. Isıtıcıyı çalıştıran prototip besleme sisteminin verimli şekilde çalıştığı görülmüştür. Isıtıcı dışarısında alev gözlenmemiştir. Bu durum ısıtıcının yanma veriminin yüksek olduğu şeklinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop a combustion type air heater, namely vitiator, for high speed wind tunnel. The high speed wind tunnel test setup is capable of feeding more than 2 minutes high pressure and high temperature air. High temperature air is conditioned with the vitiator.Initially an analytical design methodology was constituted for the vitiator. After the design, CFD simulations of the reactive flows were performed. The vitiator was manufactured and tested after the CFD analysis. Tests were performed with a prototype vitiator feeding system.Control system and data acquisition software were also developed for this feeding system. Thermocouple data was collected at the end of the vitiator. A camera system was used to monitor the vitiator during the tests. It is observed that vitiator can work successfully for a wide range of operating conditions. It is also verified that prototype feeding system can work efficiently. Any flame can be observed at the end of the vitiator. This indicates that combustion is completed in the vitiator and combustion efficiency high enough.Key-words: High speed wind tunnel, reactive flow CFD analysis, vitiator