Bitkisel yağlardaki polisiklik aromatik hidrokarbon miktarı üzerine rafinasyon kademelerinin etkisi
Effect of refining steps on pah content of vegetable oils
  1. Tez No: 372006
  2. Yazar: ALİ AKBABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FAHRİ YEMİŞÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rafinasyon, renk açma, deodorizasyon, polisiklik aromatik hidrokarbon, Refining, bleaching, deodorisation, PAH
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Günümüzde gıda güvenliği halk sağlığı açısından en önemli konulardan birisi haline gelmektedir. Özellikle endüstriyel gelişime bağlı olarak tarım alanlarının kirlenmesi problemi gıda rünlerinde bulaşanlar sorununu önemli bir risk unsuru haline getirmektedir. Doğada çeşitli kirlilikler nedeniyle oluşan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) önemi bir gıda bulaşanıdır. Bitkisel yağlar gıda tüketiminde ve gıda beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Yaygın br kullanım alanı bulan bitkisel yağlardaki bulaşıklıklar hak sağlığı açısından önemli bir risk noktası oluşturmaktadır. PAH; bitkisel yağlar için önemli bir bulaşan olup özellikle endüstriyel atıkların yoğun olduğu bölgelerde önemli bir risk oluşturmaktadır. Bitkisel hamyağlar duyusal fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle tüketilebilir nitelikte olmadıkları için rafinasyon adı verilen bir dzi işleme tabi tututulurlar. Bu çalışmanın amacı; kimyasal rafinasyon işleminin son iki kademesi olan renk açma ve deodorizasyon işlemlerinin nötr yağdaki PAH miktarı üzerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla nötr ayçiçeği, soya ve mısır özü yağı örnekleri alınmıştır. Sekiz farklı üretim partisini temsil eden sekiz örnek renk açma ve deodorizasyon işlemleri boyunca izlenmiş ve PAH miktarları belirlenmiştir. Sonuç olarak; renk açma ve deodorizasyon işleminin nötr yağlardaki PAH bulaşıklığını yaklaşık % 70 oranında azalttığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Food safety is an important concept and it gains increased importance due to high levels of industrial development. PAH is a very toxic contaminant that is formed as an industrial pollutant. Vegetable oils are used very often in food processing and food services for many purposes. Hence contaminants to vegetable oils should be questioned seriously in terms of food safety. PAH is an important contaminant for vegetable oils. Crude vegetable oils cnnot be consumed due to their undesired attributes. Vegetable oils are refined to improve the sensory characteristics of vegetable oils as well as for removing undesired constituents. Objective of this study is to determine the PAH removal caavcity of bleaching and deodorization for neutral sunflower, soybean and corn ol. For this purpose eight samples are investigated fort he change of total PAH content during refining. Results showed that bleaching and deodorization reduce total PAH contamination approximately at a level of almost 70 %.