Haber fotoğraflarının resimsel dilde yorumlanması
To interprete news photos in painterly way
- Tez No: 372124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. NEVİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Painting, Mass Media, News Photos
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Gazetelerde kullanılan haberlerin bilinçli kullanımı, okuyucu üzerinde en yüksek etkiyi yaratabilmesine olanak sağlamaktadır. Fotoğraf da içerdiği bilgi, dikkat çekiciliği, kolay algılanması ve sahip olduğu estetik değerler nedeni ile haber sunumunda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, gazetede yer alan fotoğraflardan yararlanılarak günlük olayların gazetelere yansıyan ve yaşamın içinden kareler resmedilmeye çalışılmıştır. Bu resimler yapılırken, görüntülerle birlikte, fotoğraf karesinin anlamsal gerçeklerine değinilmiştir. Bu gerçekler, insanların içinde bulunduğu dünyadan yaşamlarına yansıttıkları politik, hukuksal, kamusal, ekonomik, kapitalist ve baskıcı düzen sonucu gerçekleşen olaylara başka bir çerçeveden eleştirel bir bakış açısını amaçlamıştır. Gazete fotoğraflarından yararlanarak tuval düzlemine aktarılan resimlerde insani değerlere, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgiye ve çaresizliklere renksel ve biçimsel anlamda göndermeler yapılarak plastik unsurlar doğrultusunda anlamsal yorumlar kazandırılmaya çalışılmıştır. Fotoğrafların kitle iletişim araçlarının bir parçası olmasının yanı sıra, bunlara bireysel uygulamalar niteliğinde resimsel bir yorum getirilerek deneysel bir çalışma oluşturulmuştur. Anahtar Kelimler: Resim, Kitle İletişim Araçları, Haber Fotoğrafları.
Özet (Çeviri)
The conscious use of news that used in newspapers, make the news enable to create the highest effect to the reader. Since contained information, conspicuousness, easy perception and the aesthetic values of photograph, it is used frequently to present the news. In this study, the reflection of daily events and frames from the flow of life has been portrayed with the use of photos from newspapers. In these pictures, photo frames semantic facts have been touched on along with the images. These facts aimed another frame to critical point of view of occurences as a result of politic, legal, puclic, economic, capitalist and oppressive order. In paintings benefiting from newspaper photographs transferred to canvas plane, tried to bring in semantic comments in accordance with plastic components referring to tinctorial and stylistic meanings to human values, the thin line between life and death and despair. Even though photographs are a part of mass media, an experimental work has been created via expressing a painterly interpretation to them as an individual practice.