Koro şeflerinin dönüşümcü ve etkileşimci liderlik davranışlarının incelenmesi
An examination of the transformational and transactional leadership behaviors of choir conductors
- Tez No: 372123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KARAKELLE
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik, koro şefleri, müzik, psikoloji, sosyoloji, Choir conductors, music, psychology, sociology, transformational leadership, transactional leadership
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Koro Şeflerinin Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik Davranışları”nı incelemek ve hangi tür liderlik davranışlarını benimsedikleri belirlemeye çalışmaktır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanması amacıyla anket tekniği kullanılmış; anket formunun I. bölümünde 7 adet demografik soru sorulmuş, II. bölümünde ise“Çok Faktörlü Liderlik Anketi-Lider Formu (5x-Kısa) – Multifactor Leadership Questionnaire 5x-sort (MLQ) Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya 118 Kadın ve 97 Erkek olmak üzere toplam 215 koro şefi katılmıştır (N=215). Veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde“Bağımlı İki Örnek t-Testi (Paired-Samples t-Test)”,“Bağımsız İki Örnek t-Testi (Independent-Samples t-Test)”ve“Tek Yönlü Varyans Analizi-ANOVA (One-Way Analysis of Variance)”kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye'deki koro şeflerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını benimsedikleri; kadın koro şeflerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını daha çok benimsedikleri; 1 ile 30 yıl arasında hizmet yılına sahip koro şeflerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını daha çok benimsedikleri; koro şeflerinin liderlik eğitimi almış olmaları ile dönüşümcü liderlik davranışlarını benimsemeleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı;“Korist”olarak şarkı söylememiş olan koro şeflerinin dönüşümcü liderlik davranışlarını daha çok benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bulgulardan elde edilen sonuçlara bağlı olarak geliştirilen öneriler dönüşümcü ve etkileşimci liderlik kuramı göz önünde bulundurularak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at examining the“Transformational Leadership and Transactional Leadership Behaviors of Choir Conductors”and determining various kinds of leadership behaviors the conductors adopted. Descriptive survey model was employed to receive responses of the conductors. The questionnaire technique was used for data collection. The first chapter of the questionnaire form contained 7 demographic questions. The second chapter utilized the“Multifactor Leadership Questionnaire 5x-short (MLQ)”. Both these questionnaires aimed at examining the leadership behaviors of the conductors. A total of 215 choir conductors participated in the study and recorded their responses to various questions in the questionnaires. These participant conductors included 118 females and 97 males. Various methods were used for data analysis after the responses of survey participants were collected. The techniques or methods used for data analysis were as follows: Data were analyzed by the SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) software program. Paired-Samples t-Test, Independent-Samples t-Test, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were employed. According to the research findings, it was revealed that the choir conductors in Turkey adopt transformational leadership behaviors, whereas, female choir conductors adopt transformational leadership behaviors more than males. Moreover, time factor plays an integral role. It was discovered that the choir conductors working for 1 to 30 years adopt transformational leadership behaviors better than those who have not spent years working as conductors. More important findings include the fact that there is no significant relationship between conductors who have received leadership training and those who have adopted transformational leadership behaviors. Also, the choir conductors who have not sung under the title of“chorist”adopt transformational leadership behaviors more than others. Based on the research findings mentioned above, some implications were provided in consideration of the transformational-transactional leadership theory.