II. Meşrutiyet dönemi karikatürlerinde Osmanlı kurumları, gündelik yaşam ve halk imgeleri
Ottoman institutions, daily life and public images in second Constitutional era caricatures
- Tez No: 372209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANJU DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, II. Meşrutiyet, Karikatür, Mizah, Ekonomi, Siyaset, Ottoman, 2nd Constitutional Era, Caricature, Humor, Economy, Politics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
“II. Meşrutiyet Dönemi Karikatürlerinde Osmanlı Kurumları, Gündelik Yaşam ve Halk İmgeleri”isimli bu çalışmada, II. Meşrutiyet döneminin toplumsal yaşama getirdiği değişimlerin ve yeni dönemin kültür algısının karikatürlere nasıl sirayet ettiği ele alınmıştır. Çalışmada mizah kültürünün, özelinde ise karikatür sanatının dünya ve Osmanlı toplumsal yaşamındaki tarihsel ve edebi gelişimine değinilmiştir. II. Meşrutiyet'in Osmanlı toplumsal hayatında, kurumlarında yarattığı derin siyasal ve ekonomik değişimler etraflıca ele alınmış, dönemin basın yapısına değinilmiş ve bu bağlamda II. Meşrutiyet dönemi Kalem, Cem ve Karagöz dergilerinde yayınlanan karikatürler taranmıştır. İkinci Meşrutiyet Dönemi'nin, karmaşık siyasi ve ekonomik durumu karikatürlerle ortaya konmuştur. Dönemin çalkantılı yapısı içinde, uluslararası ilişkiler ve iç siyaset karikatür yoluyla eleştirilmiştir. Elde edilebilen görsel malzemeler tercümeleri ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
“Ottoman Institutions, Daily Life And Public Images In Second Constitutional Era Caricatures”titled study examines the influence of the perception of the 2nd Constitutional Era social and economical life on caricatures. In this study both historical and literal progress of humor culture particularly the caricature art referred in the world and Ottoman social life. 2nd Constitutional Era induced drastic social and economical changes of Ottoman social life analyzed in detail, era's press frame referred and within this context, caricatures published on 2nd Constitutional Era Kalem, Cem & Karagöz serials were scanned. Arising of 2nd Constitutional Era's complex economical and political life in caricatures are introduced. Era's unsettled frame, both international and internal affairs are criticized by means of caricature. Available visual materials are presented with translations if applicable.