Humor in the Ottoman Empire: An analysis of Karagöz (1908-1918)
Osmanlı İmparatorluğu'nda mizah: Karagöz mizah gazetesinin 1908-1918 yılları arası bir analizi
  1. Tez No: 278618
  2. Yazar: AYŞE CELEP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBUBEKİR CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Osmanlı İmparatorluğu'nda basın, sansür, Karagöz, Osmanlı Meşrutiyet dönemi, Humor, the press in the Ottoman Empire, censorship, Karagöz, Ottoman Second Constitutional period
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez, Osmanlı'nın sosyal, kültürel ve siyasal yaşamını, 1908'deki Jöntürk Devrimi'nden sonra yayınlanan mizah dergisi Karagöz'ün ışığı altında incelemeyi hedeflemektedir. Bu tez, genel olarak 1908 ve 1918 yılları arasında Karagöz'de yayınlanan makale ve karikatürlere dayandırılmıştır. On dokuzuncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu, hayatın her alanını etkileyen önemli bir değişim geçirmiştir. İkinci Meşrutiyet dönemi ile birlikte, İttihat ve Terakki Cemiyeti iktidara gelmiştir ve birçok alanda reformlar yapmışlardır. Ancak, Osmanlı toplumu, çağa ayak uydurmanın uygulanması ile ilgili problemlerle birlikte aynı zamanda azınlık isyanları ve İtalya, Rusya, Bulgaristan, Yunanistan vb. komşularının emperyalist arzuları ile yüz yüze gelmiştir. Tezin asıl amacı, bu süreci ve İkinci Meşrutiyet Dönemi'nde Osmanlı yaşantısının problemlerini araştırmaktır. Bu, Osmanlı toplumunu ve siyasetini bir mizah gazetesinin bakış açısıyla anlaşılmasına yardımcı olacaktır.Giriş bölümü, mizah ve mizahın Türkler tarafından algılanması ilgili konulara odaklanmaktadır. Birinci bölüm, matbaa ile birlikte Osmanlı yaşantısına ve Osmanlı basınının İkinci Meşrutiyet dönemine kadar olan gelişimine bir bakış açısı sunmaktadır. Ek olarak, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1908'e kadar sansürün uygulanmasını tartışmaktadır. İkinci bölüm, Karagöz gazetesi ve yazarları ve karikatüristleri üzerinde durmaktadır. Ayrıca, bu bölüm, gazetenin 1908-1918 yılları arasındaki karikatürleri aracılığı ile Osmanlı İmparatorluğu'nun tüm yönlerini soruşturmaktadır. Üçüncü bölüm, Karagöz gazetesinde Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) ve savaş boyunca Osmanlı Ekonomisini incelmektedir. Sonuç kısmı, genel mizah gazetelerinin, kısmen Karagöz'ün karikatürlerinin Osmanlı İmparatorluğu'nun yakın sosyo-politik tarihinin sözlü çevirisinde önemli olanaklar olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Ottoman social, cultural and political life in the light of a humoristic paper, Karagöz, which was published after the Young Turk Revolution in 1908. It is mainly based on articles and caricatures published in Karagöz between 1908 and 1918. During the nineteenth century the Ottoman Empire experienced a significant transformation which affected all aspects of life. With the Second Constitutional period, the Committte of Union and Progress (CUP) came to power and they made reforms in many fields. However, the Ottoman society came face to face with the problems related not only to the implementation of modernization but also rebellions of minorities and the imperial desires of its neighbours, such as Italy, Russia, Austria, Bulgaria, Greece. The goal of this thesis is to investigate the process and problems of Ottoman life during the Second Constitutional period. This will help to understand Ottoman society and politics from the perspective of a humoristic paper.The introduction focuses upon humor and its perception by Turks. Chapter one presents an overview of the Ottoman experience with the printing house and the development of Ottoman press until The Second Constitutional Period. In addition, it discusses the practice of censorship in the Ottoman Empire until 1908. Chapter two dwells on Karagöz newspaper, its authors and caricaturists. This chapter also explores all of aspects of the Ottoman Empire through the caricatures of the Karagöz newspaper between 1908 and 1918. Chapter three explores the First World War (1914-1918) and Ottoman economy of the Ottoman Empire during the war in Karagöz. The conclusion emphasizes the fact that humouristic papers in general, the caricatures of Karagöz in particular, are significant means for interpreting the socio-political history of the late Ottoman Empire.