Ortaokul öğrencilerine rehberlik etmede felsefi danışmanlığın rolü
The role of philosophical counseling in guiding to secondary school students
- Tez No: 372232
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KASIM ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yaşama felsefesi, Gelişimsel rehberlik programı, Terapi Pisikoterapi, Felsefi Terapi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu yüzyılda felsefe, kendisini, yeniden yapılandırmaya ve insanla olan bağını yeniden kurmaya yönelmiştir. Bunun en yeni biçimi ise, felsefi danışmanlık yaklaşımıdır. 1980 yılından beri felsefi danışmanlık yaklaşımı, alternatif bir danışma türü olarak dünyanın pek çok yerinde kullanılmaktadır. 1995 yılından itibaren ise Felsefe ile diğer danışmanlık meslekleri arasında bir bağ oluşturulmaya çalışılmıştır. Felsefi danışmanlık yaklaşımı, felsefe ile diğer danışmanlık meslekleri arasında bir bağ kurmaktadır. Bu bağ, rehberlik ve danışmanlık anlayışlarının doğasına uygun olarak, felsefi danışmanın sahip olması gereken felsefi bilgiyi ve psikolojik donanımı gerektiren alternatif bir filo-psikolojik danışmanlık yaklaşımı geliştirme çabasını ortaya çıkarmıştır. Felsefe, insanın içine düştüğü sıkıntı ve acılarından uzak kalmaya başlamış, sadece bir grup insanın anlayıp kendi aralarında tartıştığı bir alan olarak gerçek hayattan kopuk bir hal almış gibi gözükmektedir. Kadim felsefede metafizik alan iyi bir hayat için temel ilkeler arayan bir alan olarak anlaşılır iken sonraları hayattan kopuk soyut düşünceler demeti olarak anlaşılmıştır. Felsefi danışmanlık yaklaşımı, rehberlik ve danışmanlık anlayışlarının doğasına uygun olarak, felsefi danışmanın sahip olması gereken felsefi bilgiyi ve psikolojik donanımı gerektiren alternatif bir filo-psikolojik danışmanlık yaklaşım geliştirme çabasıdır. Bu çalışmada, felsefi danışmanlığın, rehberlik ve psikolojik danışmanlık yaklaşımları içindeki yerinin ne olabileceği sorusunun yanıtlanmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede şu soruların yanıtları araştırılmıştır: 1. Felsefi danışmanlık ne kadar olanaklıdır? 2. Felsefi danışmanlık ne ölçüde etkili bir yaklaşımdır? 3. Felsefi danışmanlık yaklaşımının hedefleri ne olmalıdır? 4. Felsefi danışmanlık hangi konularda yardımcı olabilir?
Özet (Çeviri)
In this century philosophy tend to construct itself again and set up its connection between it and human again. İts best way is the approach of philosophical counseling. Since 1980 the approach of philosophical counseling is used in many places of the world as an alternative counseling type. Since 1995 It was trying to establish a link between the philosophy and the other consulting profession. The approach of philosophical counseling is communicates with philosophy and other counseling jobs. This bond, guidance and counseling, as appropriate to the nature of understanding, philosophical consultant should have knowledge of philosophical and psychological equipment requiring efforts to develop an alternative approach to fleet-psychological counseling has revealed. Philosophy, people fall into the hardship and suffering, in unfortunately, nonverbal, we only understand a group of people have been rendered ineffective as a space to discuss, in another dimension, only metaphysical thought has produced. The approach of Philosophical counseling is trying to improve an alternative philo-psycohological counseling which needs a psycohological equipment and the philosophical knowledge that is a need for the philosophers. In this workthe question of what is the place of philosophical counseling in guiding and psycohological counseling approach is tried to answer. In this sense the answers of these questions are searched: 1. How much can philosophical counseling possible? 2. How much is philosophical counseling effective? 3. What should be the aims of philosophical counseling approach? 4. İn which subjects philosophical counseling can help? Keyword: Philosophy of life, Developmental guidance program, Psychotherapy, Therapy, Philosophical Therapy.