Ergenlerin saldırganlık davranışlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining of adolescent's aggressive behaviours according to some variables
  1. Tez No: 372237
  2. Yazar: BİLGE NAİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, saldırganlık, ana baba tutumları, akran ilişkileri, büyük beşli, okul iklimi, Adolescence, aggression, attitudes of parents, peer relationships, big five, school climate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ergenlik erinlik, bilişsel değişiklikler, kimlik arayışı, özerklik ve yakınlık gelişimi, ana baba ve akranlarla olan ilişkilerde değişimler, okul geçişleri gibi pek çok değişikliğin bir arada yaşandığı bir dönemdir. Biyolojik, psikolojik ve sosyal geçişlerin yaşandığı bu dönem, aynı zamanda çeşitli problem davranışları da beraberinde getirebilmektedir. Bu problem davranışlardan en önemlilerinden biri kuşkusuz“saldırganlık”tır. Saldırganlık ergenlik döneminde öteden beri var olan bir olgudur. Son yıllarda yapılan araştırmalara ve medyada çıkan haberlere bakıldığında alınan tüm önlemlere karşın ergenlik dönemindeki gençler arasında saldırganlık ve şiddet olaylarının önüne geçilemediği, aksine arttığı görülmektedir. Bu olayların büyük bir kısmı okullarda meydana gelmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın genel amacını liseye devam eden ergenlerin saldırganlık davranışlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada ergenlerin saldırganlık davranışlarının yaş, cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi, kişilik özellikleri, başarı durumu ve ana baba eğitim düzeyinin yanı sıra ana-baba tutumu, çevre güvenliği ve akran ilişkilerine göre farklılık gösterip göstermediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir çalışmadır. Araştırma grubu 2012-2013 Eğitim-öğretim yılı arasında Sivas il sınırları içerisinde amaca uygun olarak seçilen çeşitli okul türlerinden lise birinci, ikinci ve üçüncü sınıflara devam eden toplam 461 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma grubuna“Saldırganlık Ölçeği”,“Çevre Güvenlik Ölçeği”,“Okul İklimi Ölçeği”,“Ana Baba Tutum Ölçeği”,“Akran İlişkileri Ölçeği”,“Sıfata Dayalı Kişilik Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Çalışmada araştırma sorularını yanıtlamak için SPSS 17.00 paket programından yararlanılarak korelasyon, t-testi, tek değişkenli varyans analizi (ANOVA) ve regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. iv Bulgularda, katılımcıların saldırganlık düzeylerinin cinsiyet, yaş, algılanan akademik başarı, kişilik özellikleri, ana baba tutumu, ana baba eğitim düzeyi, akran ilişkileri değişenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında sınıf, okul türü ve çevresel güvenlik değişkenleri ile katılımcıların saldırganlık puanları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a period in which the wide varieties of changes such as pubescence, cognitive changes, identity seek, self-determination and affinity development, changes in relationships with parents and peers, school transitions are experienced at the same time. Sometimes, this period when biological, psychological and social transitions are experienced bring along various problematic behaviors. Among these problematic behaviors, the most important one is certainly“aggression”. Aggression is a phenomenon that exist in adolescence period since ancient times. When recent researches and news in media are taken into notice, it is seen that aggression and violance issues among adolescents cannot be prevented and in contrast, have increased in spite of all precautions taken for this aim. Most of these issues occurs in schools. In this regard, overall aim of the research is comprised of investigating the aggressive behaviors of adolescents, who are going to high school, in terms of various variables. In the study, it is tried to be explained whether aggresive behaviors of adolescents differ depending on age, gender, type of school, class level, characteristic features, academic standing and educational level of parents as well as attitudes of parents, environmental safety and peer relationships. The research is a descriptive study based on relational screening model. Sample of the research is comprised of 461 students going to first, second and third grades of different highschools between 2012-2013 School year which are within the borders of province Sivas and were chosen as being suitable for the purpose of the study.“Aggression Scale”,“Environmental Safety Scale”,“School Climate Scale”,“Parents' Attitudes Scale”,“Role Based Personality Scale”and“Personal Information Form”were applied to sample group. In order to answer the research questions, it vi was benefitted from SPSS 17.00 package program and correlation, t-test, univariate analysis of variance (ANOVA) and regression analysis were used. In the light of findings, it was determined that aggression levels of participants differed depending on gender, age, perceived academic standing, characteristic features, attitudes and educational level of parents and peer relationships. Besides, any significant relationship between class, type of school and environmental safety variables and aggression points of participants was not found.