Zonguldak ili huzurevinde ve aile ortamında yaşayan yaşlıların vücut kompozisyonlarının tespiti ve değerlendirilmesi
Identification and evaluation of old people's body compositions living in rest home and in family in Zonguldak
- Tez No: 372358
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI DOĞAN, PROF. DR. GALİP AKIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Antropoloji, Anthropology
 - Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Huzurevi, Vücut kompozisyonu, Antropometri, Old age, Rest Home, Body Composition, Anthropometry
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Vücut bileşimi çalışmaları toplumların yaşam biçimleri ve toplumsal özellikleri konusunda önemli bilgiler edinmemizi sağlamaktadır. Bu araştırma, Zonguldak ili ve ilçelerinde bulunan huzurevlerinde ve aile ortamında yaşayan 65 yaş ve üzeri yaşlıların antropometrik ölçümleri yardımıyla vücut bileşimi değerleri, cinsiyet ve yaşadığı çevre gözönünde bulundurularak değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 200 yaşlı birey (100 kadın ve 100 erkek) üzerinden boy, ağırlık, triceps deri kıvrımı kalınlığı, biceps deri kıvrımı kalınlığı, supscapular deri kıvrımı kalınlığı, suprailiac deri kıvrımı kalınlığı, supraspinale deri kıvrımı kalınlığı, baldır deri kıvrımı kalınlığı, dirsek genişliği, diz genişliği, üstkol çevresi, ayakta baldır çevresi, bel çevresi ve kalça çevresi antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bu antropometrik ölçümler International Biological Program'ın öngördüğü teknikler doğrultusunda alınmıştır. Bu ölçümler yardımıyla yaşlıların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, yağ yüzdesi, BKİ ve bel/kalça oranı değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 17.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulgularımıza göre cinsiyetler arasında; kadınların yağ yüzdeleri ve BKİ değerlerinin erkeklerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Boy uzunluğu değerleri erkeklerde daha yüksektir. Bel/Kalça oranları ve vücut ağırlığında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Vücut bileşimi değerlerinin yaşa bağlı olarak değişimi incelendiğinde ise, boy uzunluğu, ağırlık, BKİ, Bel/Kalça oranı ve yağ yüzdesi değerlerinde yaşın ilerlemesiyle birlikte azalma olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, BKİ değerlerine göre örneklem grubumuzdaki erkek ve kadın yaşlıların hafif şişman ve şişman olma özelliği taşıdıkları, Bel/Kalça oranlarının ve yağ yüzdesi değerlerinin kadınlarda ve erkeklerde yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum yaşlıların sağlık durumu açısından risk taşıdığını göstermektedir. Ayrıca elde edilen anket verilerine göre beslenme alışkanlıklarının yaşadığı yere göre farklılık gösterdiği, fiziksel aktivite alışkanlıklarının ise çok fazla olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies of body composition supply important information about life styles of societies and social features of them. In this study, evaluations of body composition of people at the age of 65 years and over the age of 65 years, who live in rest homes and in family environment in Zonguldak and in township, is aimed to evaluate by means of anthropometric measurement considering sex and living environment. In accordance with this purpose, anthropometric measurement of tall stature, body weight, triceps skinfold thickness, biceps skinfold thickness, supscapular skinfold thickness, suprailiac skinfold thickness, supraspinale skinfold thickness, calf skinfold thickness, elbow width, knee width, upper arm circumference, calf circumference standing, waist circumference and hip circumference of 200 old age individuals (100 women and 100 men) are measured. The anthropometric measurements are carried out in accordance with methods provided by Biological Programme. By means of the measurements, values of old people's stature, body weight, fat percentage, body-mass index (BMI) and waist/hip ratio are calculated. Statistical analysis of data are carried out using SPSS 17.0 programme. According to study findings, values of fat percentage and BMI of women are determined as higher than values of men. Values of stature is higher for men. There is no significant difference between rates of waist/hip and body weight. While analysing of age-related changes of body composition, it is confirmed decrease on values of stature, body weight, BMI, waist/hip rate and fat percentage as growing old. In consequence of study, in terms of BMI values, old women and old men in the sample group are little overweight and have the characteristic of fat; rates of waist/hip and values of fat percentage are high for women and men. Therefore, it is risky for health status of old people. Moreover,study results reveal that nutritional habits differ according to residence of old people and physical activity habits do not take part sufficiently in their daily life.