Üç boyutlu bilgisayarlı canlandırma sineması yapım öncesi aşamalarında tasarım sorunları
Design problems in pre-production phase of three dimensional computer animation cinema
- Tez No: 372423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORKUT ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Canlandırma, Yapım Öncesi, Tasarım, Estetik, ĠĢ AkıĢı, Animation, Pre Production, Design, Aesthetic, Workflow
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Üç boyutlu (3B) bilgisayarlı canlandırma üretim süreci metinsel olarak başlayan ardından da plastik ve görsel sanatlar arası devamlı bir iletişim olarak gerçekleşen bir süreçtir. Bu süreç son derece karmaşık ve yeniden yapılanabilen bir üretim sistemine sahiptir. Bu açıdan 3B bilgisayar canlandırması sabit bir sistemden çok düzenli ancak değişkenliğe uyum sağlayabilen organik bir yapıya sahiptir. 3B bilgisayar canlandırması üretim süreci birbirinden farklı türdeki disiplinleri içinde barındırmasından dolayı ( metin, resim, heykel, tiyatro, müzik, sinema... gibi ) kollektif bir sanat olayıdır. Süreç pek çok sanat alanı ile iletişimde olan bir proje şeklinde yürütülür. Hiyerarşik bir rol model yapısı sistemin iç işleyişini denetler ve yürütür. Bu süreç her ne kadar teknik cihaz ve yazılımların eşliğinde gerçekleşsede estetik bir süreçtir. Teknoloji büyük bir hızla gelişerek varalon estetik seçeneklere yeni dijital sanat teknikleri aracılığı ile eklemelerde bulunmaktadır. 3B bilgisayarlı canlandırma dijitalleşen çağın sonucunda doğmuş yeni bir sanat şeklidir. 3B bilgisayarlı canlandırma üretim sistemlerinin temellerini klasik canlandırma sistemlerinden uyarlayararak almıştır. İçeriğini oluşturan bileşenler klasikleşmiş malzemelerin sanal temsilleri ile oluşmaktadır. Bu neden ile 'ÜÇ BOYUTLU BİLGİSAYARLI CANLANDIRMA SİNEMASI YAPIM ÖNCESİ AŞAMALARINDA TASARIM SORUNLARI' adlı çalışmamızda estetik problemlerin dijital dünya ile olan ilişkisi ve üretim sürecinin işleyişi ele alınmıştır. Bu çalışmamız ile alana ilgi duyan kişileri genel olarak 3B bilgisayarlı canlandırma üretim süreci konusunda bilgilendirmek hedeflenmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
Three dimensional (3D) computer animation production process is a workflow which is initiated as a verbal information and stands as a communication between genres of plastic arts. This workflow offers a highly sophisticated and rearrangeable production system. In this point of view 3D computer animation has a steady, organic and adaptable system more than a static one. As 3D computer animation production process hosts many different kind of art disciplines (such as paint, sculpture, theater, music, cinema ), hence it is a collective art. Process happens as a project that have a communication between many art disciplines. A hierarchic role model structure monitors and executes the inner operation system. Although this process is realised by means of technical equipments and softwares, it is still an aesthetic process. Enourmous speed of the technological advancement offers new choices to existing aesthetic options with digital art techniques. 3D computer animation is a new art form that born as a result of the digital age. 3D computer animation workflows take their roots from classic animation production systems. It's content are emerged from digital representations of classical materials. Therefore in our study we discuss aesthetic problems' influences on digital world and how the production lines work. With this study we try to inform people about general 3D computer animation production process. Ġngilizce