En-Nevevî'nin 'el-Erbaʻûn en-Neveviyye' eserinden hareketle Hz. Peygamberin sözlerinin iʻrâb ve belâgat yönünden tahlîli
Based on al-Nawawi's work named 'el-Erbaʻûn al-Nawawi'the analysis of the prophet Mohammad's sayings/deeds in terms of iʻrâb and elequance
  1. Tez No: 372424
  2. Yazar: İSMAİL RENÇBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Nevevî, Kırk Hadis, İʻrâb, Belâgat, Prophet Muhammad, Al-Nawawi, The Forty Hadith, Iʻrâb, Eloquence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Arapça en önemli dünya dilleri arasında sayılmaktadır. Kendisinde i'râb özelliğini barındırması ve edebî yönünün kuvvetli olması bu dilin en belirgin özelliklerindendir. Kur'an ve Hadisler de bu özellikleri yansıtan en önemli metinlerdir. Hz. Peygambere çok yüksek dil kabiliyeti verilmişti. Bunun için Hz. Peygamber“bana az sözle çok mana ifade etme kabiliyeti verildi”buyurmuştur. İslam'ın doğru bir şekilde anlaşılması, Kur'anın ve Hadislerin doğru anlaşılmasına bağlıdır. Arapçada önemli bir yeri olan iʻrâb ve belâgat bir metnin doğru anlaşılması için en önemli iki unsurdur. İslam tarihi boyunca birçok İslam âlimi Kur'andan sonra en önemli kaynak olan Hadisleri bazı kıstaslara göre derleyip kitap haline getirmişlerdir. İsnâdı zayıf olsa dahi, Hz. Peygamber'in Kırk Hadisin önemine binaen söylemiş olduğu söze istinaden, birçok Kırk Hadis çalışması yapılmıştır. Nevevî'nin Kırk Hadis derlemesi de bu çalışmaların en önemlileri arasında sayılmıştır.
Özet (Çeviri)
Arabic is one of the most important languages in the world, and the most important thing which is specific to the language is its high literary aspect and i'rab (the last sound change of a word according to its position in a sentence). The Qur'an and the Hadith are one of the most important texts that embody the Arabic language. Prophet Mohammad (PBU) was given high language aptitude. The Prophet Mohammad said“ I was given the ability of speaking brief but to the point”. The correct understanding of the Islamic religion depends on the correct understanding of the Qur'an and the Hadith. And the most important elements to understand the Arabic text are iʻrâb and eloquence. Accordingly, throughout Islamic history, scientists have compiled the Hadiths, which are the most important sources after the Qur'an, according to some criteria. Despite the weak attribution to the words of the Prophet, forty Hadith have been authored in many books, depending on their importance. The book of Al-Nawawi's The Forty Hadith is considered as one of the most important books among them.