Göynük Çayında (Bingöl) yaşayan Capoeta trutta (Heckel, 1843) ve Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) balık türlerinin ekto ve endoparazitlerinin araştırılması
Investigation of ecto and endoparasites of Capoeta trutta (Heckel, 1843) and Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) fish specieses living in the Göynük Stream (Bingöl)
  1. Tez No: 372616
  2. Yazar: NİMETULLAH KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, Acanthobrama marmid, Göynük Çayı, parazit, Monogenea, Nematoda, Acanthocephala, Copepoda, Bingöl, Capoeta trutta, Acanthobrama marmid, Göynük Stream, parasite, Monogenea, Nematoda, Acanthocephala, Copepoda Bingöl
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada; Temmuz 2011 - Haziran 2012 tarihleri arasında, Göynük Çayı'ndan (Bingöl) toplanan Capoeta trutta (Heckel, 1843) ve Acanthobrama marmid (Heckel, 1843)'in metazoan parazitleri çalışıldı. Çalışma boyunca 37 adet Capoeta trutta ve 44 adet Acanthobrama marmid örneği incelendi. Capoeta trutta'da Dactylogyrus crivellius, Dactylogyrus lenkorani, Dactylogyrus pulcher, Dogielius mokhayeri, Gyrodactylus sp. 1 (Monogenea), Rhabdochona denudata (Nematoda), Neoechinorhynchus zabensis (Acanthocephala) ve Lamproglena puchella (Copepoda) olmak üzere sekiz farklı parazit türü, Acanthobrama marmid'de ise Dactylogyrus elegantis, Gyrodactylus sp. 2, Paradiplozoon megan (Monogenea), Caryophyllaeus laticeps (Cestoda) ve Ergasilus sieboldi (Copepoda) olmak üzere beş farklı parazit türü tespit edilmiştir. Parazit türlerinin enfeksiyon değerleri hesaplandı. Buna göre Capoeta trutta'da Neoechinorhynchus zabensis (% 43,24), Acanthobrama marmid'de ise Dactylogyrus elegantis (% 70,45) dominant tür olarak belirlendi. Capoeta trutta'da bulunan parazitlerden D. crivellius ve D. mokhayeri Türkiye tatlı su balıkları parazit faunası için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
In this study, metazoan parasites of Capoeta trutta (Heckel, 1843) and Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) fishes in the Göynük Stream, were studied between July 2011 and June 2012. During the study, a total of 37 Capoeta trutta and 44 Acanthobrama marmid specimens were examined. Eight different parasite specieses were found in or on Capoeta trutta; Dactylogyrus crivellius, Dactylogyrus lenkorani, Dactylogyrus pulcher, Dogielius mokhayeri, Gyrodactylus sp. 1 (Monogenea), Rhabdochona denudata (Nematoda), Neoechinorhynchus zabensis (Acanthocephala) and Lamproglena puchella (Copepoda). Five different parasite specieses were found in or on Acanthobrama marmid; Dactylogyrus elegantis, Gyrodactylus sp. 2, Paradiplozoon megan (Monogenea), Caryophyllaeus laticeps (Cestoda) and Ergasilus sieboldi (Copepoda). Infection values of parasite specieses were calculated. According to the results, it was determined that Neoechinorhynchus zabensis (% 43,24) is dominant species in Capoeta trutta and Dactylogyrus elegantis (% 70,45) is dominant species on Acanthobrama marmid. The parasites found on Capoeta trutta, D. crivellius and D. mokhayeri are the first record for parasite fauna of fresh water in Turkey.