Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında eğitime ilişkin sosyal politikalar konusunda okul müdürlerinin görüşleri: Göynük ilçesi örneği
School principals' opinions on social policies related to education between 2003 and 2013 in Turkey: Case of Göynük district
  1. Tez No: 385769
  2. Yazar: İMRAN BAYRAKDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Adalet, Sosyal Eşitlik, Sosyal Devlet, Eğitim Politikaları, Ak Parti Eğitim Politikaları, Social Policy, Social Justice, Social Equality, Social State, Education Policies, AK Party Education Policies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında uygulanan eğitime ilişkin sosyal politikalar alanıyla ilgili mevzuat uygulamaları ve sosyal düzenlemeleri ortaya koymak ve bu politikaların alanda çalışan uygulayıcılar tarafından nasıl algılandığını belirlemektedir. Yöntem: Bu araştırma Türkiye de 2003-2013 yılları arasında eğitime ilişkin sosyal politikaların okul müdürleri tarafından nasıl algılandığını belirlemeyi amaçladığından nitel betimsel bir araştırmadır. Saha araştırmasında ise veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat soruları kullanılmıştır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda 2003-2013 yılları arasında uygulanan eğitimle ilgili sosyal politikalara ilişkin Göynük ilçesindeki taşımalı eğitim yapan okul müdürlerinin görüşlerinden şu sonuçlara ulaşılmıştır: 1.Ücretsiz kitap dağıtımı ile ilgili olarak farklı bölgelerde yaşayan ekonomik durumu çeşitlilik gösteren çocuklar arasında sosyal adaleti ve sosyal eşitliği sağladığıdır. 2.Taşımalı eğitim ile ilgili olarak uzakta oturan ve ekonomik yetersizliği olan çocukların eğitime kazandırılması sağlanarak sosyal eşitlik sağlanmıştır. Ana sınıflarının da taşımalı eğitim kapsamına alınmalıdır sonucuna ulaşılmıştır. 3.Engelli öğrencilerin yararlandığı araçların ve okul binalarının bu öğrenciler için uygun olmadığı, uzman öğretmen eksiklerinin olduğu sonucuna ulaşıldı. 4. Derslik ve okul yapımı ile ilgili olarak dersliklerin hayırseverlerce arttırılması gerektiği, görsel ve uzamsal materyalleri devletin sağlaması gerektiği sosyal etkinlik alanı ve spor salonlarının da yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. 5. Nakdi yardımlar dağıtılırken SGK'lı olup olmadığına bakılıyor fakat son dönemde uygulanan zorunlu sosyal güvenlik yasası kapsamın da bulunan velilerin, yardım alamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öneriler: Son yıllarda yapılan politikalar sosyal eşitlik ve sosyal adalet için yapılan önemli politikalardır. Merkezdeki ve yereldeki insanlar göz ardı edilmeden pilot bölgelerde bu politikalar uygulanıp ülke çapında uygulanabilirliğine bakılarak sisteme sokulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to introduce legislation applications and social regulations related to social policies concerning education between 2003 and 2013 in Turkey and to determine how these policies have been perceived by the implementers in the field. Methodology: This research is a qualitative descriptive research since it aims to determine how social policies related to education between 2003 and 2013 in Turkey are preceived by school principals. Semi-structured interview questionnaire is used as data collection tool in field research. Results: Objective of this thesis has been to research education policies that were implemented in Turkey between the years of 2003-2013 and to investigate their impact on education system. School principals in Göynük revealed their opinion about the education policies as follows: 1. Social justice and social equality between pupils with variety of economic conditions living in different regions are achieved thanks to cost free book distribution. 2. Social equality is achieved by bringing the economically poor children in distance in education thanks to mobile education. It is concluded that kindergartens shall also be taken in the scope of mobile education. 3. It is concluded that tools and school buildings disabled students utilize are not suitable for these students and there exists lack of instructors. 4. It is concluded that it is required number of classrooms and schools to be augmented by beneficents, visual and spatial materials to be provided by the state, and social event areas and sports halls to be built. 5. It is taken in consideration whether the recipient is in social security system or not when financial aid is distributed, however it is concluded that parents who were included in the social security system due to mandatory social security law could not benefit from financial aids. Suggestions: Policies realized in recent years are significant policies for social equiality and social justice. Not ignoring the urban and rural areas, these policies shall be applied in pilot zones, then they shall be put into effect after examining the applicability.