An investigation of the effect of operating variables on separation performance of teetered bed separator
Kabaran yataklı ayırıcıda işlem değişkenlerinin ayırım performansına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 372774
  2. Yazar: ATAALLAH BAHRAMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET LEVENT ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mühendislik Bilimleri, Mining Engineering and Mining, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Teetered bed separator, fine coal cleaning, coal washing plant, cut density
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, ince kömür zenginleştirmede kullanılan kabaran yataklı ayırıcılarda işlem değişkenlerinin ayırma etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla, laboratuvar ve pilot ölçekli kabaran yataklı ayırıcılarla (Crossflow® separator, Eriez) zenginleştirme deneyleri yapılmıştır. Ayırıcının yoğunluk etkileri olmadan sınıflandırma performansını belirlemek üzere, laboratuvar ölçekli ayırıcıyla kalsit kullanılarak deneyler yapılmıştır. Daha sonra, pilot ölçekli ekipmanla Dereköy ve Ömerler kömür yıkama tesislerinde testler yapılmıştır. Her iki tesiste de bir spiral zenginleştiriciye gelen besleme kullanılmıştır. Basınç ayar değeri ve yukarı yönde yıkama suyu miktarının etkisi tane boyuna bağlı olarak incelenmiştir. Sonuçlar ince kömür zenginleştirmede kabaran yataklı ayırıcıyla iyi ayırımlar elde edilebildiğini göstermiştir. Özellikle iri boylarda daha düşük ayırım yoğunluğu ve olası hata elde edilmiştir. Sonuçlar ayırımın, basınç ayar değeri ve yıkama suyu miktarından büyük ölçüde etkilendiğini göstermektedir. Her iki değişkende benzer etkiye sahip olmasına karşın basınç ayar değerinin ayırım üzerinde mutlak değer olarak daha büyük etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. İnce tanelerin oransal verimi, işlem değişkenlerine daha fazla duyarlı olmaktadır. Dar boyut fraksiyonlarının ayrımı daha iyi olmakta ve bu çökelme oranınıyla açıklanabilmektedir. Bu yüzden tek aşamada başarılı bir ayırım için beslemenin dar boyut aralığında olması gerekmektedir. Bu çalışma, farklı boyda tanelerin farklı ayırım yoğunluğuna sahip olduğunu göstermiştir. +2mm ve -0.5+0.2 mm taneler için ayırma yoğunluğu sırasıyla 1.45 g/cm3 ve 1.8 g/cm3 olmuştur. Bu yüzden sabit bir basınç ayar değeri ve yukarı yönde yıkama suyu için, sadece bazı taneler istenen yoğunlukta ayrılacak kalitede istenen ürün verecektir. Ağır ortam süreçlerinde olduğu kadar keskin bir ayırım yapmak mümkün değildir. İkinci aşama ayırım performansı önemli ölçüde iyileştirecektir. Kabaran yataklı ayırıcıyla (%75-85 kül), spiral zenginleştiriciye oranla (%50-70 )çok daha yüksek atık kül değeri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of operating variables on separation performance of Teetered Bed Separator TBS used in fine coal beneficiation. For this purpose, experimental studies were performed by using laboratory and pilot scale teetered bed separator (Crossflow® separator, Eriez). Tests with calcite were performed using laboratory scale TBS to evaluate size separation performance without interfering density effects. Then, using a pilot scale TBS unit, tests were performed in both Dereköy Washing Plant and Ömerler Washing Plant. A leak from a spiral concentrator feed was used in both plants. Effects of pressure set point and teetered water flowrate were studied in size by size basis. Tests with single density material, showed that the teetered water has the larger effect on separation size. Increasing teetered water, increases superficial velocity at the separation zone, hence the coarser particles to report to overflow. From the ANOVA results it is observed that the set point has the maximum effect on EP. The results show that good separations were possible for fine lignite coal with teetered bed separators. Especially the coarser particles have lower probable errors (0.08-0.10) and lower separation densities. It was found that the separation was greatly affected by the teeter water V flowrate (TW) and the set point (SP). Although both variables induce similar effects, the changes in set point generate much greater magnitudes of the effects. The fractional recoveries of fine particles were more sensitive to the changes in operating variables. The separation for narrow size fraction is better, and this can be explained by the equal settling ratio. Therefore, the feed of TBS should have a narrow size range for an efficient separation in single stage. This study showed that the different sized particles will have different cut density. The separation densities for +2 mm, -0.5+0.2 mm particles were 1.4 g/cm3 and 1.8 g/cm3, respectively. Therefore, for a given SP and TW only some of the particles will be separated at the desired density and provide the desired quality product. It is not possible to make sharp separations as in dense medium processes. A second stage separation will improve the performance significantly. Teetered bed separator produced much higher reject ash content (75-85% Ash) than spiral concentrator reject ash content (50-70% Ash).