Keban baraj gölü'nde yaşayan Capoeta trutta (Heckel,1843)' da otolit biyometrisi
The biometry of otolith of Capoeta trutta (Heckel,1843)living in Keban dam lake
- Tez No: 373003
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, otolit, balık boyu, balık ağırlığı, Capoeta trutta, otolith, fish length and fish weight
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Kasım 2011-Aralık 2012 tarihleri arasında Elazığ Keban Baraj Gölü'nden yakalanan Capoeta trutta (Heckel, 1843) populasyonuna ait 48 adet dişi ve 58 adet erkek bireylerin otolit biyometrisi ile balık boyu, balık ağırlığı arasındaki ilişkiler incelendi. Çalışmada sagittal otolitler kullanıldı. Sağ ve sol otolitlerin büyüklükleri (uzunluk, genişlik, ağırlık ve kalınlık) bakımından aralarındaki farkın önemsiz (p>0,05) olduğu için otolit biyometrisi değerlendirmelerinde sağ sagittal otolitler kullanıldı. C.trutta populasyonunun II.-VII. yaş grubu arasında dağılım gösterdiği tespit edildi. Elde edilen ortalama otolit uzunluğu değerleri erkek, dişi ve genel populasyonda sırasıyla 3,06 mm, 3,08 mm ve 3,07 mm'dir. Ortalama otolit genişliği değerleri erkek, dişi ve genel popülasyonda sırasıyla 2,24 mm, 2,31 mm ve 2,27 mm olarak tespit edildi. Ortalama otolit ağırlığı değerleri erkek, dişi ve genel populasyonda sırasıyla 6,94 mg, 7,53 mg ve 7,20 mg olarak tespit edildi. Ortalama otolit kalınlığı değerleri erkek, dişi ve genel popülasyonda sırasıyla 1,12 mm, 1,14 mm ve 1,13 mm olarak tespit edildi. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, popülasyonda erkek, dişi ve genel popülasyonlarda sırasıyla; otolit uzunluğu-total boy (r=0,33, r=0,46 ve r=0,38), otolit genişliği-total boy (r=0,45, r=0,54 ve r=0,49) otolit ağırlığı-total boy (r=0,51, r=0,72 ve r=0,65) ve otolit kalınlığı-total boy ( r=0,48, r=0,55 ve r=0,50), otolit uzunluğu- balık ağırlığı (r=0,38, r=0,50 ve r=0,44), otolit genişliği- balık ağırlığı (r=0,45, r=0,44 ve r=0,42), otolit ağırlığı- balık ağırlığı (r=0,54, r=0,68 ve r=0,62) ve otolit kalınlığı- balık ağırlığı (r=0,48, r=0,52 ve r=0,47)arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki tespit edildi.Diğer taraftan, populasyonda otolit uzunluğu-yaş grupları (r=0,93), otolit genişliği-yaş grupları (r=0,71) otolit ağırlığı-yaş grupları (r=0,88) ve otolit kalınlığı-yaş grupları (r=0,89) arasında pozitif yönde çok kuvvetli düzeyde ilişkiler tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships of otolith biometry with total length and weight of Capoeta trutta( Heckel, 1943) (48 female and 58 male) caught from Keban Dam Lake (Elazığ) were examined between November 2011 and December 2012. The sagittal otoliths were used in this study. No statistical differences between the sizes (length, width, thickness and weight) of right and left otoliths were found (P>0.05). So, only right sagittal otoliths were used for the determination of otoliths biometry. It was found that C. trutta population ranged between 2 and 7 in age groups. Mean otolith length values for male, female and all individuals were 3.06, 3.08 and 3.07 mm respectively. Mean otolith width values for male, female and all individuals were 2.24, 2.31 and 2.27 mm respectively. Mean otolith weight values for male, female and all individuals were 6.94, 7.53 and 7.20 mg respectively. Mean otolith thickness values for male, female and all individuals were 1.12, 1.4 and 1.13 mm respectively. According to correlation analyses results, moderate positive relationship in male, female and all individuals were found between otolith length-total length (r=0.33, r=0.46 and r=0.38), otolith width-total length (r=0.45, r=0.54 and r=0.49), otolith weight-total length (r=0.51, r=0.72 and r=0.65), otolith thickness-total length (r=0.48, r=0.55 and r=0.50), otolith length-fish weight (r=0.38, r=0.50 and r=0.44),otolith width-fish weight (r=0.45, r=0.44 and r=0.42), otolith weight-fish weight (r=0.54, r=0.68 and r=0.62) and otolith thickness-fish weight (r=0.48, r=0.52 and r=0.47) respectively. On the other hand, very strong positive relationships were determined between otolith length-age group (r=0.93), otolith width-age group (r=0.71), otolith weight-age group (r=0.88) and otolith thickness-age group (r=0.89), in population.