Milas (Muğla) yöresi fıstıkçamları' nın (Pinus pinea L.) bazı morfolojik özellikleri üzerine araştırmalar
Investigation of morphological characters of stone pine (Pi̇nus pi̇nea L.) in Milas (Mugla) district
  1. Tez No: 373054
  2. Yazar: GÜRKAN DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL DUTKUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Botany, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stone Pine, Pinus pinea L, Altitude, Morphology, Milas, Türbe
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Botaniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması Muğla Milas yöresinde 350 – 650 m. yükseklikte doğal olarak yayılış gösteren Fıstıkçamı ormanlarında gerçekleşmiştir. Araştırma alanında toplam 3 farklı yükseklikte ve her yükseltide 10 ağaç olacak şekilde toplam 30 ağacın boy, göğüs çapı, yaş değerleri ölçülmüştür. Çalışmada örnek ağaçlardan istatistikî olarak anlamlı kozalak boyu, kozalak ağırlığı, tohum boyu ve tohum ağırlığı belirlenmiştir. Ölçülen ağaçlarda ortalama boy 12.96 m., göğüs yüksekliği çapı 43.19 cm., ve ortalama yaş 57.62 bulunmuştur. Ortalama kozalak boyu 12.28 cm., tohum boyu 7.4 mm., kozalak ağırlığı 213 gr. ve tohum ağırlığı 41.8 gr. olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
This M.Sc. thesis was carried out in natural distribution which was between 350 and -650 asl. altitude in Milas (Mugla) district. Height, diameter at breast height and age were studied in 30 trees sampled from three altitudinal range and then trees from each range. Cone and seed characters were also investigated in the sampled trees. Averages of height, diameter at breast height and age were 12.96 m., 43.19 cm., and 57.62 years, respectively. Averages of cone and seed lengths, and weights of cone and seed were 12.28 cm., 7.4 mm., 213 g. and 41.8 g., respectively.