Tıbbi adaçayı (Salvia officinalis L.) populasyonundan seçilmiş klon hatlarının drog verimleri ve kalite özellikleri
Drug yields and quality characteristics of clone lines of common sage (Salvia officinalis L.) population
- Tez No: 373159
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi adaçayı, Salvia officinalis L, klon seleksiyonu, drog verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ bileşenleri 2014, 92 sayfa, Common sage, Salvia officinalis L, clonal selection, drug yield, essential oil content, essential oil compounds 2014, 92 pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, spontan melez tıbbi adaçayı (Salvia officinalis L.) bitkilerinden klon seleksiyonu ile geliştirilmiş 60 adet A klon hattının 2011 ve 2012 yılları yetişme sezonlarında çiçeklenme tarihi (gün), bitki boyu (cm), taze herba verimi (kg/da), drog herba verimi (kg/da), drog yaprak verimi (kg/da), drog yaprak oranı (%), uçucu yağ oranı (%) ve uçucu yağ bileşenleri (%) belirlenmiştir. Tıbbi adaçayı klonlarında 2011 yılında bitki boyu 34.9-85.5 cm, taze herba verimi 835.6-3619.6 kg/da, drog herba verimi 192.5-842.4 kg/da, drog yaprak verimi 45.6-188.4 kg/da, drog yaprak oranı %17.3-38.5 ve uçucu yağ oranı %0.60-1.90 arasında değişim göstermiştir. Bu özellikler 2012 yılında sırasıyla 27.4-68.0 cm, 184.0-2479.1 kg/da, 46.9-1075.9 kg/da, 26.4-638.0 kg/da, %43.6-72.8, %1.11-2.53 arasında değişim göstermiştir. Adaçayı klonlarında uçucu yağ bileşenlerini oluşturan en önemli madde olarak α-tuyon belirlenmiştir; bunu 1,8-sineol, kafur ve β-tuyon takip etmiştir. 2011 yılında α-tuyon %0.81-29.50, β-tuyon %0.74-29.13, 1,8-sineol %0.98-30.53 ve kafur %0.41-19.10 arasında, 2012 yılında ise bu bileşenler sırasıyla %0.98-53.21, %2.18-54.73, %2.76-34.03 ve %6.36-29.15 arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak drog yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ kalitesi yüksek olan 10 adet A klonu (3, 8, 11, 14, 21, 26, 27, 35, 41 ve 51 nolu klonlar) belirlenmiş, bu klonların B klonları olarak tekerrürlü verim denemelerine alınmasına karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, various characters of 60 A type sage clones obtained by selection process starting from spontaneous hybrids common sage (Salvia officinalis L.) lines were investigated for flowering date, plant height (cm), fresh herbal yield (kg/da), herbal drug yield (kg/da), drug leaf yield (kg/da), drug leaf ratio (%), essential oil content (%) and composition (%). In 2011 growing season obtained ranges of values were the following: Plant height, 34.9-85.5 cm; fresh herbal weight, 835.6-3619.6 kg/da; herbal drug yield, 192.5-842.4 kg/da; drug leaf yield, 45.6-188.4 kg/da; drug leaf ratio, %17.3-38.5; essential oil content, 0.60-1.90%. Repetition of the experiment in 2012 growing season resulted in the following value ranges: plant height, 27.4-68.0 cm; fresh herbal weight, 184.0-2479.1 kg/da; herbal drug yield, 46.9-1075.9 kg/da; drug leaf yield, 26.4-638.0 kg/da; drug leaf ratio, 43.6-72.8%; essential oil content, 1.11-2.53%. In the sage clones analysed, the most important essential oil compounds determined were α-and β-thujone, 1,8-cineole and camphor. In 2011 growing season, the contents of these volatiles were the following: α-thujone, 0.81-29.50%; β-thujone, 0.74-29.13%; 1,8-cineole, 0.98-30.53% and camphor, 0.41-19.10%. In 2012 season the values obtained for these oils were α-thujone, 0.98-53.21%; β-thujone, 2.18-54.73%; 1,8-cineole, 2.76-34.03% and camphor, 6.36-29.15%. Considering the drug leaf yield, volatile oil content and quality, 10 different clones out of 60 A clones (3, 8, 11, 14, 21, 26, 27, 35, 41 and 51) were chosen and will be advanced to B clones in repetitive yield experiments for further evaluation.