İki boyutlu sayısal filtreler
Two dimensional digital filters
- Tez No: 373817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH CEVDET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki boyutlu sayısal filtre, 2-D pencere, tekrarlı filtre, tekrarsız filtre, kenar çıkarma, gürültü kaldırma, görüntü iyileştirme, 2-D Digital filter, 2-D windows, recursive filter, non-recursive, edge detection, noise removal, image enhancement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Devreler ve Sistemler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezde, bir boyutlu sayısal filtreler üzerinden bazı kavramlar kısaca açıklandıktan sonra iki boyutlu (2-D) sayısal filtreler tanıtılmıştır. Önce 2-D ayrık zamanlı sinyallerin özellikleri açıklanmıştır. Daha sonra bir sistem olarak ele alınan 2-D sayısal filtrelerin özellikleri açıklanmıştır. 2-D tekrarlı/tekrarsız sayısal filtrelerin özellikleri incelenmiş ve çeşitli tasarım yöntemleri araştırılmıştır. Bundan başka, bir boyutlu analog filtreler tasarlanıp birleştirilerek 2-D sayısal filtreler oluşturuldu ve MATLAB ortamında genlik yanıtı ve eş yükselti eğrileri çizdirilmiştir. Daha sonra MATLAB ortamında farklı 2-D filtre tasarlama örnekleri verilerek genlik yanıtları karşılaştırılmıştır. Tasarlanan 2-D sayısal filtreler kenar çıkarma, gürültü giderme gibi bazı görüntü işleme uygulamalarına uygulandı ve elde edilen sonuçlar değerlendirildi
Özet (Çeviri)
In this thesis, some of the concepts are explained briefly through one-dimensional digital filters, and then 2-dimensional digital filters are introduced. First, the properties of the 2-D discrete time signal are explained. Then, the properties of the 2-D digital filter, which is considered as a system, are explained. The properties of the recursive and non- recursive 2-D digital filters are further examined and various design methods are investigated. Moreover, one-dimensional analog filters are designed and combined to construct 2-D digital filters and their amplitude response and contour graphics are plotted in MATLAB environment. Then, various 2-D digital filters are designed and their amplitude responses are compared in MATLAB environment. The designed 2-D digital filters are then applied on several image processing applications such as edge detection, noise removal and the obtained results are evaluated.