Fotonik kristal dalga kılavuzu temelli küçük optik filtrelerin tasarlanması ve sayısal çözümlenmesi
Design and numerical analysis of photonic crystal waveguide based compact optical filters
- Tez No: 323233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ AKAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotonik kristaller, fotonik kristal dalga kılavuzları, optik filtreler, mikro-kaviteler, Photonic Crystals, photonic crystals waveguides, optical filters, micro-cavities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde fotonik kristaller kullanılarak küçük boyutlu optik filtreler tasarlanmış ve bilgisayar ortamında sayısal olarak çözümlenmiştir. Öncelikle, kare örgülü fotonik kristal oluşturulduktan sonra yapının bant diyagramları elde edilmiştir. Ardından, bir sıra örgünün kaldırılması ile dalga kılavuzu oluşturularak yansıma ve geçirgenlik özellikleriincelenmiştir. Sonrasında, dalga kılavuzu yakınında kavite oluşturularak dalga kılavuzu içersinde ilerleyen ışığın yansıma spektrumu elde edilmiştir. Kavitenin sayısı değiştirilerek yansıma spektrumunda etkileri incelenmiştir. Dalga kılavuzunun her iki tarafında kaviteler oluşturularak filtreleme özellikleri çözümlenmiştir. Ayrıca, kavitenin boyutu artırılarak yansıma spektrumuna etkileri incelenmiştir. Kavite dalga kılavuzu arasındaki mesafenin artırılmasıyla spektrumda ne gibi değişiklikler olduğu gözlemlenmiştir.Periyodik dielektrik yapıların bant yapıları düzlem dalga açılımı yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Fotonik kristallerin geçirgenlik ve yansıma spektrumları zaman bölgesinde sonlu farklar (FDTD) yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, small-sized optical filters are designed by using photonic crystals and numerically analyzed. First, as the square lattice photonic crystals were generated, band diagrams were obtained. Second, the properties of reflection and transmission spectrum were analyzed by creating a waveguide after removing one line of lattice. Then, the reflection spectrum of the light going through the waveguide was obtained creating a cavity near the waveguide. The impacts of changing the number of the cavities on the spectrum were examined. Filtering properties are analyzed by creating symmetric microcavities on each side of the waveguide. Besides, the impacts of cavity size on the reflection spectrum were analyzed by increasing the cavity size. The impacts of increasing the distance between cavity and waveguide on spectrum were observed. The band structure of the periodic dielectric structures was found using plane wave expansion method. The transmittance and reflectance spectrum of the photonic crystals were calculated by using finite difference time domain (FDTD) method.