Palaz ve tombul çeşit fındık bitkisi yapraklarında bitki besin maddesi içeriklerinin mevsimsel değişiminin incelenmesi
Seasonal changes of nutrient elements in the levels of palaz and tombul species
- Tez No: 374252
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: fındık, palaz, tombul, besin elementleri, yaprak, mevsimsel değişim, hazelnut, palaz, tombul, plant nutrients, leaf, seasonal variety
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, fındık bitkisi yapraklarının besin maddesi içeriklerinin mevsimsel değişiminin belirlenmesi amacıyla Ordu ilinde iki farklı bahçede ve iki yıl süreli yürütülmüştür. Bu amaçla Palaz ve Tombul çeşit fındık bitkisi yaprakları yaklaşık 4 hafta aralıklarla alınmış, makro ve mikro besin elementi içerikleri belirlenmiştir. Yaprak örneklemesine yaprakların doğmasından bir ya da iki hafta sonra Nisan ayında başlanmış ve Aralık ayında yaprak dökümünün sonuna kadar devam edilmiştir. Yıllık sürgünlerin ortasındaki üçüncü yapraklar petiolü ile birlikte alınmıştır. Yaprakların toplam N, P, K ve Cu konsantrasyonu vejetasyon periyodu boyunca azalırken, Ca, Na, Fe, Mn ve B konsantrasyonu artmıştır. Yaprakta N miktarı en yüksek İlkbaharda en düşük ise Sonbaharda bulunmuştur. Fosfor konsantrasyonu Haziran ayından Eylül ayına doğru önemli derecede değişmemiştir. Potasyum miktarı Temmuzda hızlı bir artış göstermiş, sonrasında yaprak dökümüne doğru gittikçe azalmıştır. Meyve setleri oluşmasından itibaren hasat sonrası döneme kadar Ca ve Mn yapraklarda hızlı bir şekilde birikmiştir. Çinko konsantrasyonu, belirli bir ortalama etrafında dalgalanma gösterirken, Cu büyüme sezonu boyunca çok fazla değişmemiştir. Uzunisa lokasyonu yapraklarında B konsantrasyonu Akçatepe'ninkine göre yüksek olsa da, yapraklarda bulunan besin elementlerinin yıl içindeki değişimi her iki bahçede ve çeşitte benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was determined the seasonal variations in nutrient contents of hazelnut leaves two location during two years. Therefore, hazelnut leaves of two cultivars 'Palaz' and 'Tombul' were monthly collected and analyzed macro and micro nutrient contents. Leaf sampling started one or two weeks after leaf emergence in April and continued until the end of leaf fall in December. Leaves were collected with petiol from the medium third of shoots of the year. Total N, P, K and Cu concentrations decreased in the leaves, whereas that of Ca, Na, Fe, Mn and B increased throughout the vegetation period. Maximum values of leaf N were measured in spring, minimum values in Autumn. The concentration of P in leaves did not significantly vary from June to September. Calcium and Mn rapidly accumulated in the leaves after emergence of fruit set until postharvest. Copper did not considerable vary during growing season, while Zn concentration fluctuated around a mean value. The patterns of annual variation of leaf nutrient concentrations were similar in both orchards and cultivars, although leaf boron concentrations in Uzunisa were significantly higher than Akcatepe location.