Timokinonun penisilin ile oluşturulan epileptiform aktiviteye etkisinde nitrik oksitin rolü
The role of nitric oxide on effect of thymoquinone on penicillin induced epileptiform activity
- Tez No: 374837
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYYILDIZ, PROF. DR. ERDAL AĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nitrik Oksit, Penisilin, Timokinon, Epilepsy, Nitric Oxide, Penicillin, Thymoquinon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Sunulan çalışmanın amacı, sıçanlarda penisilin ile indüklenen epileptiform aktivite üzerine, birlikte uygulanan timokinon (TQ) ile nitrik oksit (NO) reseptör agonist/antagonistlerinin nasıl etki gösterdiklerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Deneylerde ağırlıkları, 200-250 gr olan 113 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı. TQ'nun 10-20-40-80-160 mg'lık dozları intraperitoneal (i.p.) yoldan verildi. NO agonist/antagonistleri i.p uygulanarak NO'nun deneysel epilepside etkisine bakıldı. En son NO agonist/antagonistleri TQ (80 mg/kg) ile kombine edilerek çalışıldı. Bulgular: Kontrol grubuna göre yapılan istatistiksel analize göre; TQ (20 mg/kg) grubu 110. dakikadan itibaren, TQ (40 mg/kg) grubu 60. dakikadan itibaren, TQ (80 mg/kg) grubu 40. dakikadan itibaren % spike sayısını anlamlı şekilde azalttı. Etkin doz 80 mg/kg kabul edildi. Penisilin ile oluşturulan epileptiform aktivite üzerine L-arginin, 7-NI, AG antikonvulsan etki gösterdi, L-NAME ise epileptik aktiviteyi değiştirmedi. 7-NI (40 mg/kg)+TQ (80 mg/kg) spike frekansını kontrol grubuna göre 40. dk'dan itibaren, L-Arginin (1000 mg/kg)+TQ (80 mg/kg) 50. dk'dan itibaren, AG (100 mg/kg)+TQ (80 mg/kg) 80. dk'dan itibaren, L-NAME (60 mg/kg)+TQ (80 mg/kg) 90. dk'dan itibaren anlamlı düzeyde azalttı. Sonuç: Sunulan çalışmada, 40 mg/kg ve 80 mg/kg dozlarına ek olarak 20 mg/kg dozunun da epileptiform aktiviteyi azalttığı saptandı. 80 mg/kg dozu, etkin doz olarak belirlendi. Aynı zamanda TQ'nun, NO sistemiyle ilişkisi ilk kez incelendi. Elde edilen bulgular TQ'nun antikonvulsan etkisinin olduğunu ve epileptik aktiviteyi azaltmak için NOS/NO yolunu kullanıyor olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate how effective co-administered thymoquinon (TQ) and nitric oxide (NO) receptor agonist/antagonists are on penicilin induced epileptiform activity in rats. Material and Method: In experiments 113 male Wistar albino rats weighing 200-250 g were used. The doses 10-20-40-80-160 TQ were applied intraperitoneally. NO agonist and antagonists were used i.p. and the effect of NO on penicilin induced activity was studied. Finally NO agonist/antagonists were applied 10 minutes before TQ injections. Results: Compared to the control group; In TQ (20 mg) group, TQ (40 mg/kg) group and TQ (80 mg/kg) group the spike frequencies significantly decreased at the 110th, 60th and 40th minutes, respectively. The effective dose of TQ was considered as 80 mg/kg. Penicillin-induced epileptiform activity was reduced by L-arginine, 7-NI and AG, while L-NAME did not alter the epileptic activity. Compared to control group, 7-NI (40 mg/kg)+TQ (80 mg/kg), L-Arginin (1000 mg/kg)+TQ (80 mg/kg), AG (100 mg/kg)+TQ (80 mg/kg) and L-NAME (60 mg)+TQ (80 mg/kg) significantly decreased the spike frequencies at the 40th, 50th, 80th and 90th minutes, respectively. Conclusion: In the present study, the doses of 20, 40 and 80 mg/kg of TQ were found to reduce epileptiform activity. The effective dose of TQ was considered as 80 mg/kg. The interaction of TQ and NO system was examined for the first time. Our data shows that TQ has an anticonvulsant effect and may use NOS/NO pathway.