Fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrası cerrahiye bağlı astigmatizma
Surgically induced astigmatism after phacoemulsification surgery
- Tez No: 374994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA KOCATÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, fakoemülsifikasyon, cerrahiye bağlı astigmatizma, Cataract, phacoemulsification, surgically induced astigmatism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı iki farklı cerrah tarafından (TK ve HÇ) 2,8 mm'lik üst limbal (TK) ve üst saydam korneal (HÇ) kesilerden uygulanan fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrası oluşan cerrahiye bağlı astigmatizmayı karşılaştırmaktır. Yöntem: Eylül 2012 - Eylül 2013 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvurarak katarakt tanısı almış ve fakoemülsifikasyon ve göz içi lens implantasyon cerrahisi uygulanmış 31'i kadın ve 37'si erkek olan 65 hastanın 68 gözü çalışmamıza dahil edildi. Tüm ameliyatlar iki cerrah (TK, HÇ) tarafından uygulandı ve hastalar cerrahlara göre iki gruba ayrıldı. Grup 1'de 2,8 mm'lik üst limbal kesi, Grup 2'de 2,8 mm'lik üst saydam korneal kesi uygulandı. Gruplar arasında cerrahi yöntem olarak kesi tipi dışında fark yoktu. Tüm hastalar 1. gün, 1. hafta ve 1. ayda olağan muayenelerine ek olarak topografi ölçümleri ile değerlendirildi. Cerrahi öncesi ve sonrası astigmatizma değerleri vektör analiz yöntemi ile hesaplanarak, kesi yerinin cerrahiye bağlı astigmatizmaya etkisi karşılaştırıldı. Bulgular: Vektör analiz yöntemi ile hesaplanan ortalama cerrahiye bağlı astigmatizma değerleri ameliyat sonrası 1. gün, 1. hafta ve 1. ayda Grup 1'de sırasıyla 1,13±0,67 D, 0,89±0,47 D, 0,77±0,37 D iken Grup 2'de 1,42±0,62 D, 1,15±0,54 D, 0,94±0,47 D olarak saptandı. Vektör analiz yöntemine göre Grup 1'de ortalama cerrahiye bağlı astigmatizma, Grup 2'den daha az olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Fakemülsifikasyon ve GİL implantasyonu cerrahisinde 2,8 mm'lik üst limbal ve üst saydam korneal kesilerle meydana gelen cerrahiye bağlı astigmatizma miktarları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da; üst limbal kesi grubunda ameliyat sonrası 1. gün, 1. hafta ve 1. ayda daha az astigmatizma geliştiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare SIA after phacoemulsification surgery performed by two surgeons (TK and HC). Methods: This study comprised 68 eyes of 65 patients who underwent phacoemulsification and intraocular lens implantation between September 2012 - September 2013 at the Department of Ophthalmology, Adnan Menderes University School of Medicine. All surgeries were performed by two surgeons (TK, HC) and patients were divided into two groups according to the surgeons. In Group 1; 2,8 mm süperior limbal incisions (by TK) and in Group 2; 2,8 mm upper clear corneal incisions (by HC) were applied. Surgical techniques did not differ between the groups except the main incisions. All patients were performed detailed ophthalmological examination besides corneal topography at the postoperative 1th day, 1th week and 1th month. The preoperative and postoperative astigmatisms were calculated by vector analysis method and the SIA were compared between the groups. Results: The mean SIA values were 1,13±0,67 D, 0,89±0,47 D, 0,77±37 D in Group 1 and 1,42±0,62 D, 1,15±0,54 D, 0,94±0,47 D in Group 2 on the 1th day, 1th week and 1th month postoperatively, respectively. According to the vector analysis SIA was less in Group 1 than Group 2; although the difference was not statistically significant ( p>0.05). Conclusion: Although less astigmatism was detected in the süperior limbal incision group this difference was not statistically significant.