Sosyal paylaşım ağlarında gençlerin sosyalleşme ve kimlik inşası süreçleri: Facebook örneği
Young people's socialization and identity construction processes in social network sites: The case of Facebook
- Tez No: 375291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE GÖKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Paylaşım Ağları, Facebook, Sosyalleşme, Kimlik İnşası, Social Network Sites, Socialization, Identity Construction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmanın amacı, Eskişehir'de yaşayan 15-24 yaşları arasındaki gençlerin Facebook kullanım pratiklerini ortaya koymak; ağ üzerindeki sosyalleşme biçimlerini ve kimlik inşası süreçlerini incelemektir. Karma desenin benimsendiği bu araştırmada, nicel ve nitel veri toplama teknikleri birlikte kullanılmıştır. Böylece, 2013 yılının Ağustos ve Ekim ayları arasında, 402 genç ile anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca 6'sı yüz yüze ve 3'ü çevrimiçi olmak üzere toplam 9 genç ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve 8'inin izinleri alınarak Facebook profilleri incelenmiştir. Nicel veriler, Spss programında frekansları alınarak, Ki-kare, Mann Whitney-U testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular, bildiğimiz anlamdaki sosyalleşme pratiklerinin dönüşmesinde, küçülen yeni medya araçlarının önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, Facebook kullanımına ilişkin belli pratiklerin cinsiyete ve yaşa göre farklılaştığı bulgulanmıştır. Örneğin, Facebook'u yeni insanlarla tanışma aracı olarak gören erkek kullanıcılar kadın kullanıcılardan, 15-19 yaşları arasındaki kullanıcılar ise 20-24 yaşları arasındaki kullanıcılardan fazladır. İlişki durumu, e-posta, tel numarası ve adres bilgileri gibi daha özel bilgiler erkeklerde ve alt yaş grubunda daha fazla paylaşılmakta; Facebook'taki arkadaş sayısı ise, yine alt yaş grubundaki kullanıcılar için önemli bir kimlik göstergesi olarak ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla, Facebook'taki kimlik inşası ve sosyalleşme süreçlerinde, toplumsal cinsiyete ve yaşa ilişkin farklılıkların belirleyici olduğu söylenebilir. Ayrıca Facebook'ta paylaşılan beğeni alanları da, bireyin kültürel sermayesi ve sosyo-demografik özelliklerine ilişkin önemli işaretler vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal how young people aged 15-24 in Eskişehir use Facebook and to examine their methods of socialization on the net and their identity building processes. The study was designed as mixed research involving both qualitative and quantitative data collection technics. In this way, between the months of August and October of 2013, 402 young people was conducted. Moreover 6 face to face and 3 online semi-structured interviews have been conducted and Facebook profiles of eight young people from this interviewed group have been analysed. Quantitative data were analyzed by Frequency, Chi-square, Mann-Whitney's U test and Spearman's correlation. Findings have shown that new media tools becoming smaller play an important role in the change of ordinary practices of socialization. Besides, it has been found out that certain types of facebook usage vary across gender and age. For example, male Facebook users which regard Facebook as a way of meeting new people are more than female users and the number of users aged 15-19 is greater than the number of users aged 20-24. Male users and lower age groups are more likely to share their private information like relationship status,“who you are interested in”, e-mail, phone number and address information etc. Also the number of friends on Facebook seems to be an important sign of identity for lower age groups. Therefore, it can said that differences in age and gender are crucial in the processes of identity building and socialization. Moreover, Facebook like patterns give away important details about cultural capital and socio-demographic features of an individual.