Kültürel çalışmalar ve çizgi filmlerin çocuk izleyici üzerindeki etkileri araştırmaları
The effects of cultural studi̇es and cartoons on children's audience
- Tez No: 375359
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Çocuk, Okul, Aile, Television, Child, School, Parents
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma“Televizyon programları içinde çizgi filmlerin”çocuk izleyici üzerindeki etkilerini inceleyen bir çalışmadır. Çizgi filmlerin, çocukların iletişimini nasıl etkilediğini, çocukların çizgi film izleme alışkanlıklarında ailelerin yönlendirici etkilerini belirleme amacını taşımaktadır. Okul öncesi çocukların çizgi film izlemelerine ebeveynleri müdahale etmekte midir? Sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümleri kuramsal bir çalışmayı kapsamaktadır. Araştırmanın ilk bölümü kültürel çalışmalar ve çizgi filmlerin çocuk izleyici üzerindeki etkileri, kültürel çalışmaların ortaya çıkışı ve gelişimi, kültürel çalışmaların temsilcileri oluşturmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, kültür endüstrisi üretimi olarak çizgi filmin dünya'da, Türkiye'de ortaya çıkışı ve gelişimi ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünü oluşturan üçüncü bölümde, televizyonlarda yayınlanan çizgi filmlerin okul öncesi çocukların iletişimine etkilerini araştıran bir alan çalışması yapılmıştır. İstanbul'un Bahçelievler, Bağcılar, Esenyurt, Şişli ilçelerindeki resmi anaokullarına giden 4-6 yaş grubu çocukların aileleri ve öğretmenleriyle anket çalışması, çocuklarla ise yüz yüze derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarının raporlaştırılması, uygun frekans şekil ve tabloların oluşturulması ve bunların kısaca yorumlanması ile yapılmıştır. Doldurulan anket formları gerekli kontrollerin yapıldıktan sonra, verilerin kodlanıp, sonrasında da Microsoft Excel formatında bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Analizlerde yüzde dağılımı tekniği uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of the cartoon on the child audience. It also analyses, how the cartoons affects children's communication. Formative influences of families on children'scartoon habits will be one of the main targets of the study. It tries to answer that, do the parents of preschool children interfere their children who watch cartoons? First and second part of the study consists of a theoretical study.The first part of the study contains cultural studies and the effects of cartoons on children's audience, the emergence and development of cultural studies and representatives of cultural studies. In the second part of the study, the cultural industry production cartoons'emergence and development around the World and in Turkey are discussed. In the third part which is the application partition of the study, impacts of the cartoons that broadcast on television about communication of preschool children have been studied with a fieldwork. A survey has been conducted with parents and teachers of the children aged 4 – 6 who have been enrolled to formal preschools in Bahçelievler, Bağcılar, Esenyurt, Şişli where district of İstanbul. Further in-depth interviews have been conducted face to face with children. Reporting of the results of the study has been done with a creation of appropriate frequency figures and tables that have been made as briefly reviewed. The completed questionnaire forms have been transferred to a computer in Microsoft Excel format after the necessary checks and the data has been encoded. Percentage distribution technique has been applied in the analysis.