Lise öğrencilerinde depresyon düzeyi ve anne baba tutumu arasındaki ilişkisinin incelenmesi
The exami̇nati̇on of the depressi̇on level among hi̇gh school students and thei̇r relati̇onshi̇p between parenti̇ng atti̇tude
  1. Tez No: 375360
  2. Yazar: SEVİNJ MUTALLİMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ENGİN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Depresyon, Anne Baba Tutumu, Adolecence, Depression, Parenting Attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada İstanbul'da liselerde okuyan öğrencilerin depresyon düzeyi ve anne baba tutumu arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya 3 liseden toplamda 400 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin 167 kız, 233 erkek öğrencilerdir. Öğrencilerin depresyon düzeyini ölçmek için Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği, anne baba tutumunu ölçmek için Anne Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 17 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin 92'sinin (%23,1) Depresyon puanları 19'un üstünde olarak hesaplanmış ve bu öğrenciler depresyonda olarak tanımlanmıştır. Depresyon ile anne baba tutumu arasında ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This investigation is aimed to determine the relationship between adolescent depression and parenting attitude among high school students in İstanbul. In this research 400 students from 3 high school were participated. 167 students were females, 233 students were males. Child Depression İnventory was used to measure students' depression level and Parenting Attitude Scale was used to measure students' families' parenting styles. To analyze this investigation SPSS 17 program was used. According to the results 92 students ( %23,1) showed higher than 19 in Children Depression Scale, and they were defined as depressed children. There was also relationship between depression level and parenting attitude.