Romantik ilişkileri olan üniversite öğrencilerinin narsistik kişilik eğilimi düzeylerine göre; ilişki bağlanımı, ilişki doyumu ve benlik saygılarının incelenmesi: İstanbul ili örneği
Examining the correlation between narcissistic personality tendency and commitment to relationship, satisfaction of relationship and self- esteem among university students who have romantic relationships: An example of the province of Istanbul
  1. Tez No: 375361
  2. Yazar: BURCU DOĞANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsistik kişilik eğilimi, Benlik saygısı, İlişki doyumu, İlişki bağlanımı, Narcissistics personality tendency, Self- esteem, Relationship Satisfaction, Commitment to Relationship
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul ilindeki üniversite öğrencilerinin, narsistik kişilik eğilimleri ile benlik saygıları, ilişki doyumları ve ilişki bağlanımları arasındaki ilişkileri ve farklılıkları romantik ilişkiler bağlamında incelemek; bu değişkenler arasındaki, ilişkilerin ve farklılıkların farklı cinsiyetlerde değişiklik gösterip göstermediğini belirlemek; narsizmin farklı boyutlarında bu bağımsız değişkenlerin durumunu ortaya koymaktır. Araştırma, 11 Ekim- 6 Aralık 2013 tarihleri arasında İstanbul İli'nde, üç farklı üniversitede ve farklı bölümlerde okuyan, 150 öğrenciye uygulanmıştır. Katılımcılara, Demografik Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, İlişki İstikrarı Ölçeği, İlişki Değerlendirme Ölçeği olmak üzere beş farklı veri aracı uygulanmıştır. Verilerin normal dağılmasından dolayı parametrik istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler, Pearson korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak α = 0.05 alınmıştır. Bağımsız değişkenlerin narsizmin farklı boyutlarındaki durumunun incelenmesinde ise T- testi ve Oneway Anova testi kullanılmıştır. Narsistik kişilik eğilimi ile hem ilişki doyumu hem de ilişki bağlanımı arasında orta düzeyde ve olumsuz yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Narsizm üç boyuta ayrılmıştır: Normal narsizme sahip olanlar, sınırda olanlar ve narsistik kişilik bozukluğuna yakın olanlar. Bu üç grubun bağımsız değişkenlerle olan durumuna bakıldığında, narsistik kişilik bozukluğuna yakın olanlar ile normal narsizme sahip kişilerin ilişki doyumları ve ilişki bağlanımları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca, narsistik kişilik bozukluğuna yakın olanlarla, sınırda olanların ve normal narsizme sahip olanların ilişki bağlanımları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardır. İkili gruplar halinde karşılaştırıldıklarında ise; normal narsizme sahip olanlar ile sınırda olanların ilişki bağlanımları ve normal narsizme sahip olanlar ile narsistik kişilik bozukluğuna yakın olanların ilişki bağlanımları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardır. Ancak, sınırda olanlar ve narsistik kişilik bozukluğuna yakın olanların ilişki bağlanımları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur. Sonuçlar, literatür ve diğer araştırmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were: (1) examine the relations and differences between narcissistic tendency and self-esteem, satisfaction of relationship and commitment to relationship in romantic relations among university students in Istanbul, (2) determine changes of these relations and differences based on the gender and (3) present situation of these independent variables in the different levels of narcissism. This study was conducted among 150 students in three different universities with different majors between October, 11, 2013 and December 6, 2013 in Istanbul. Five different data collection tools were conducted: demographic form, Narcissistic Personality Questionnaire, Rosenberg Self-Esteem Scale, Relationship Stability Scale and Relationship Assessment Scale. Due to the fact that the data was normally distributed; parametric statistical measures was applied. The relation between variables was examined by Pearson correlation method. Statistical significance level of α = 0.05 have been selected. The situation of independent variables in the different levels of narcissism was analyzed using T-test and Anova test. It is found that narcissistic personality tendencies are connected with both the commitment to relationship and relationship satisfaction in a mid-level and negative way. Narcissism is divided into three levels: those with normal narcissism, those who are on the boundary and those who are close to narcissistic personality disorder. Considering the condition of these three groups with independent variables, it is found that there is statistically significant difference between relationship satisfaction and commitment to relationship of those who are close to narcissistic personality disorder and those with normal narcissism. In addition, there is statistically significant difference between commitments of those who are close to narcissistic personality disorder or on the boundary and those with normal narcissism to a relationship. When binary groups compare; there is statistically difference between commitment to relationship of those normal narcissism and those who are on the boundary and also between commitment to relationship of those normal narcissism and those who are close to narcissistic personality disorder. On the other hand, there is not statistically significant between commitment to relationship those who are on the boundary and those who are close to narcissistic personality disorder. The results are discussed in the light of the literature and other research. The results demostrate that; there is a positive correlation between narcistic tendency and self respect, negative correlation between narcistic tendency and saturation of relationship and commitment to relationship. The results show that there is no change based on gender. The results are compared with similar studies.