Ticaret sicilinin hukuki etkileri
Legal effects of commerci̇al regi̇ster
  1. Tez No: 375620
  2. Yazar: SERDAR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBARİZ YOLÇİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Sicili, Hukuki Etki, Sicile Güven İlkesi, Commercial Register, Legal Effect, The Principle of Confidence to Registration
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Melikşah Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada ticaret sicilinin hukuki etkileri, 6762 sayılı (eski) Türk Ticaret Kanunu ile 6102 sayılı (yeni) Türk Ticaret Kanunu hükümleri karşılaştırılarak incelenmiştir. Ticaret siciline tescilin hukuki işlem ve üçüncü kişiler ile kayıt ilgilileri üzerindeki hukuki sonuçları ayrıntılarıyla incelenmiştir. Ayrıca sicile güven ilkesinin hukuk sistemimiz içindeki yeri anlatılmıştır. Ticaret sicilinde bu ilke kabul edilmiş midir? Bu soruya cevap aranırken özellikle tapu sicili ve gemi sicili ile karşılaştırmalara ağırlık verilmiştir. Bunun dışında ticaret sicili, Medeni Kanun m.7'e göre resmi bir sicildir. Bu yüzden ticaret sicil kayıtları doğru kabul edilmektedir. Konuların incelenmesi sırasında varılan bütün sonuçlar yargı kararları ile birlikte somutlaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, (Former) Turkish Commercial Code No. 6762 and (New) Turkish Commercial Code No. 6102 are compared and legal effects of the commercial register is examined. Legal results about third parties and register relevants of registration to commercial register are tried to be examined in detail. Also the place of the principle of confidence to registration in our judicial system is explained. Has this principle been accepted in the commercial register? While looking for the answers to the concerning questions, comparisons especially relating the real estate register and ship registry are heavily focused on. Moreover according to code number 7 in Civil Code.commercial register is an official registry. So, commercial registry records are considered accurate. During the examination of the subjects the all conclusions have been reified by judicial decisions.