Ticaret siciline tescilin hukuki etkileri
Legal effects of registration to the commercial register
- Tez No: 497072
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticaret sicili, tescil ve ilan, hukuki etki, TK m. 36, TK m. 37, hukuki görünüş, görünüşe güven ilkesi, Commercial register, registration and publication, legal effect, Article 36 of Turkish Commercial Code, Article 37 of Turkish Commercial Code, legal appearance, the principle of confidence to appearance for registration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
“Ticaret Siciline Tescilin Hukuki Etkileri”başlıklı tezimizde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 36. maddesinde düzenlenmiş olan ticaret siciline tescilin üçüncü kişiler ve ilgililer üzerindeki hukuki etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda ilk bölümde ticaret sicili kavramının tanımı, hukuki niteliği ve işlevleri ile ticaret sicili işlemleri açıklanmış, ikinci bölümde ticaret siciline tescilin ilgililer bakımından etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ticaret siciline tescilin üçüncü kişiler bakımından etkileri ele alınmıştır. Bu bağlamda ticaret siciline tescilin olumlu ve olumsuz etkileri incelenmiştir. Son olarak dördüncü bölümde ise sicile güven ilkesi bağlamında ticaret sicilinin değerlendirilmesine yer verilmiştir. Bu kapsamda TK m. 37 hükmüne detaylı bir şekilde değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze the legal effects about third parties and relevant persons of the registration to commercial register which has been regulated under Article 36 of the Turkish Commercial Code No. 6102. In this context, the first chapter covers the concept, legal characteristics, functions of the commercial register and commercial register operations, the second chapter aims to understand the legal effects for relevant persons of the registration to commercial register. The third chapter scrutinizes the legal effects for third parties of the registration to commercial register. In this regard, positive and negative effects of registration to commercial register are examined. The fourth and the last chapter discusses the principle of confidence to appearance for registration and commercial register. Within this framework, Article 37 of the Turkish Commercial Code No. 6102 is closely mentioned.