Isamu Noguchi life and art
Isamu Noguchi yaşamı ve sanatı
  1. Tez No: 375716
  2. Yazar: HÜSEYİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Güzel Sanatlar, Biography, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İsamu Noguchi, İsamu Noguchi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın temel amacı detaylı ve olabildiğince eksiksiz bir İsamu Noguchi biyografisi oluşturmaktır. Bu nedenle çalışmanın tarihsel kapsamı geniş tutulmuştur. Tezde yaşamı ve yapıtları üzerinden sanatçının sanat üretimine dikkat çekmek istenmiş, sanatçının doğumundan başlayarak ölünceye kadar yaptığı heykelleri bir araya getirilerek çözümlemelerinin yapılması; bunların araştırılması amaçlanmıştır. İsamu Noguchi'nin sanatçı kimliğine dair bu araştırmada amaca ulaşmak için, sanatçının çocukluk dönemini nerede ve nasıl geçirdiğine dair bilgiler toplanmış ve sanata olan ilgisinin başlangıç süreci araştırılmıştır. Gençlik döneminde, geçirdiği iki farklı kültürün Noguchi'nin kişiliği ve sanatı üzerinde nasıl bir etkisi olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Özellikle Amerika ve Japonya da geçirdiği süreçlerin sanatçının yaşamındaki önemi araştırılarak sanatındaki etkisi çözümlenmeye çalışılmıştır. Noguchi'nin sanatçı kimliği ele alınarak, üslubu hakkında bilgilendirme yapılmış ve eserlerinden örnekler incelenerek analiz edilmiştir. Isamu Noguchi'nin üretiminde dönemsel üslupların keskin başlangıç ve bitiş tarihleri yoktur. Ele aldığı konular, yaşamsal deneyimler yaptığı seyahatlar, iki farklı kültüre ait olması ile paralellik göstermektedir. Kullandığı malzemeler; sanatının geçirdiği evrimleri kavrayabilmek adına yol göstericidir. Bu çalışma içerisinde Isamu Noguchi'nin işleri malzeme kullanımını değiştirdiği tarihler temel alınarak gruplandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this work is to create a detailed and complete Isamu Noguchi biography/chronology. Therefore the historical perspective was considered in detail. In the thesis, his art production, his sculpture analyses from birth to death, were gathered and their investigation was aimed. In order to reach the goal of this research about Isamu Noguchi 's artistic identity, information about his childhood was gathered and the process of his beginning interest in art was researched. How his youth period and two different cultures had an effect on Noguchi's identity and art is aimed to be determined. By researching how important the periods of his life expecially in America and Japan, its effect on his art was tried to analyse. By examining Noguchi's artistic side, his style and the examples of his works were analysed. Periodic styles in his production don't have sharp beginning and end dates. The topics he dealt with, his vital experinces and his journeys show parallelisms with his situation between two cultures. Materials he used is a guide to understand his artistic evolution. In this study,Isamu Noguchi's works were grouped according to his material changing dates.