Kur'an'da ganimet
The concept of ghani̇mat in the Qur'an
  1. Tez No: 375779
  2. Yazar: MAHMUT YILDIZBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KAZIM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ganimet, Enfâl, Gulûl, Fey, Hz. Peygamber, Konulu Tefsir Metodu, Ghanimat, Anfal, Ghulul, Fay, The prophet Muhammad, Thematic interpretation of the Qur'an
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Kur'an'da yer alan“ganimet”konusu ele alınacaktır. Hedef, Kur'an'ın ganimete bakış açısını tespit etmektir. Araştırmanın amacı, Kur'an'da yer alan“enfâl, ganimet, fey ve gulûl”gibi kavramlar temelinde, savaş gelirlerini detaylıca incelenmektir. Çalışma sonunda, ganimet kavramının, savaş sonucunda elde edilen malı; fey'in barış neticesinde kazanılan malı; gulûl'ün ise ganimeti haksız şekilde zimmete geçirmeyi ifade ettiği tespit edilmiştir. Ganimetin askerlere dağıtımı konusunda Kur'an'da detaylı bilginin yer almadığı, bu hususun sünnetle tespit edildiği belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışma, ganimetin edinilmesinde ve paylaştırılmasında hakkaniyet ve ahlakiliğin gözetildiği ve ganimetin 1/5'inin beş farklı gruba dağıtılmasında sosyo-ekonomik amaçlar hedeflendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of spoils of war in the Qur'an in order to find out its approach to this term. It aims to study in detail the gains of war in the light of some terms such as 'spoils of war, booty, stealing from the war incomes'. The study has shown that while the term 'ghanimat' refers to the incomes after a battle of war, 'fay' indicates the gains based on peace. As for 'ghulul', it corresponds to stealing from the war incomes before its distribution. It has also been underlined that the distribution of the incomes of war has been based on Sunna and not on the Qur'an, as the latter has no detailed information about its distribution. It has further revealed that the acquisition and the distribution of the incomes of war are based on fairness, justice and morality; social and economical reasons played a significant role in the distribution of one fifth of the ghanimat to different groups of people.