Kur'an'da ekonomik hayata ilişkin temel esaslar
Basic principles of economic life in Kur'an
  1. Tez No: 472245
  2. Yazar: MUSTAFA BADEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, İktisat, İslam İktisadı, İktisadi Kavramlar, Vahiy, Quran, Economics, Islamic Economics, Economic Concepts, Revelation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Vahiy sürecinin önemli meselelerinden olan iktisat ilminin gelişimi de diğer meselelerde olduğu gibi vahyin ışığında olmuştur. Bu sebepten dolayı Kur'an'da belirtilen rızık, servet, çalışma, emek, ticaret, zekât, infak, ganimet, israf, faiz, karz-ı hasen, iddihar gibi konularda temel esaslar İktisat yolculuğumuzda biz insanlara yol gösterici birer rehberdir. Bu meseleler değişen ve gelişen iktisadi hayat içerisinde modern iktisat ile kıyaslanıp güncellenme zorunluluğunu dayatarak yeni bir yaşam rotası çizmeyi zorunlu kılar. İktisadi meselelerin Kur'an ışığında ele alınmasının en olumlu yanı diğer pozitivist kanunların gücünün yetmediği ahlaki kaideleri de bünyesinde barındırmasıdır. Kur'an, çalışma zorunluluğu, faizsiz düzen, adil gelir dağılımı, sosyal adalet, mülkiyet hakkı, zekât gibi dışa dönük kaideleri zorunlu olarak ihdas ettiği gibi; İnfak, karz-ı hasen, sosyal yardımlaşma, başkalarını da düşünme gibi içe dönük yaptırımları da teşvik eder. Sonuç olarak dünyayı daha yaşanabilir hale getirerek uhrevî yolculuğumuzda Allah rızasını elde etmenin yollarını kolaylaştırır.
Özet (Çeviri)
The development of economic identity, one of the important issues of the revelation period, has been in the light of the revelation as it is in other affairs. For this reason, basic principles such as provision, fortune, labor, trade, zakat, infak, booty, waste, interest, pecuniary damage, and claiming in the Qur'an are some of the guiding principles for our people on our economic journey. These issues force a new life course by imposing the obligation to compare and update modern economics in the changing and developing economic life. The most positive aspect of the handling of economic issues in the light of the Qur'an is that other positivist laws also embody the moral legions of power that they can not afford. As the Qur'an necessarily obligates outward-looking bases such as duty to work, interest-free order, fair distribution of income, social justice, property rights, zakat; Infak also encourages introspection, such as suicide, social assistance, and thinking about others. As a result, making the world more livable makes our way to achieving God's favor on our journey.