Patrona isyanının gölgesinde (1730-1731) Batı Anadolu'da sosyal hayat ve Osmanlı müesseseleri
The shadow of Patrona rebellion (1730-1731) social life and Ottoman institutions in the Western Anatolia
- Tez No: 375795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANJU DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Kadı, Muhassıl, Manisa, Aydın, Ottoman Court Records, Muhassıl, Manisa, Aydın
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmanın temel kaynağını Batı Anadolu'ya ait kısıtlı miktardaki şeriye sicillerinin en değerlilerinden olan Manisa, Edremid ve Kemer - Ederemid kadılıklarına ait belgeler oluşturmaktadır. Bilindiği gibi, şeriye sicilleri kaydedildiği bölgenin yerel tarihini aydınlatmasının yanı sıra merkezî idarenin ve devlet teşkilatının işleyişi hakkında da önemli bilgiler de ihtiva edebilmektedir. Manisa Şer'iyye sicilleri özellikle 17. yüzyılın sonu ve 18. yüzyılın tamamını oluşturan defterleriyle yalnızca Manisa'nın değil Muhassıllık idaresinin en önemli bölgelerinde biri olarak ayrıldığından neredeyse tüm Batı Anadolu'yu ilgilendiren belgeleri içermektedir. Dönem olarak belirlediğimiz Lale Devri sonu Osmanlı tarih araştırmalarında şimdiye dek üzerinde çok durulmamış bir zaman kesitidir. Üstelik Patrona Halil İsyanının İstanbul'u karıştırdığı günlerde Batı Anadolu'nun ne durumda olduğu sorusuna da cevap bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda buna dair birçok örnek belge yer almaktadır. Bu nedenle gereken yerlerde daha eski veya daha sonraki tarihlere ait sicillere de başvurduk.
Özet (Çeviri)
The main source of this study was limited by the amount of the Şer'iye (Ottoman Islamic Law Courts) records of western Anatolia is one of the most valuable forms of Manisa, Edremid and Belt - Ederemid are documents of a judge. As is well known, court records recorded local history of the area as well as the lighting of the central administration and the important information about the functioning of the state apparatus may comprise. Court Records Manisa, especially the late 17th century and 18th century, Manisa, not only with the book that contains all of the most important regions of Muhassıllık administration is recognized as one of the documents concerning almost all of western Anatolia contains. Determined as of the end of that period, the Tulip Era in the Ottoman history research emphasis on the importance ever is a time-slice. Moreover, Istanbul mix of Patrona Halil Rebellion is doing in the days of Western Anatolia have tried to find an answer to the question. In our study, this document includes many examples of that. Therefore, where necessary, belong to a later date older or have resorted to register.