Hukuk muhakemesi kapsamında karineler ve faturanın hukuki niteliği
Presumptions and legal character of invoice in the context of civil procedure law
  1. Tez No: 375885
  2. Yazar: VİLDAN PEKSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İspat, Karine, Kanuni Karine, Aksi İspat Edilebilen Karine, Kesin Karine, Fiili Karine, Fatura, Proof, Presumption, Presumption of Law, Disputable Presumption, Conclusive Presumption, Presumption of Fact, Invoice
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Tezimizde karine kavramını, karinenin türlerini ve faturanın hukuki niteliğini medeni muhakeme hukuku kapsamında incelemekteyiz. Karineler kanuni karineler ve fiili karineler olarak ayrılmaktadır. Kanuni karineler de kesin karineler ve aksi ispat edilebilen karineler olarak iki grupta ele alınmaktadır. Çalışmamızın temelini aksi ispat edilebilen karinelerin hukuki niteliği oluşturmaktadır. Bu karinelerin özel nitelikte ispat yükü kuralı olduklarını kabul etmekteyiz. Son kısımda TTK m. 21/2'de yer alan karineyi ele alarak, bu karinenin hukuki niteliğinden dolayı faturaya faturayı alan için senet niteliğini kazandırmadığını ve faturanın olağan içeriğinin temel sözleşmeye uygun olduğu sonucunun doğmasını sağladığını kabul etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our thesis, we are studying the concept of“presumption”; presumption types and the legal character of invoice in the context of civil procedure law. Presumptions are divided into two categories: presumptions of law and presumptions of fact. In addition, presumptions of law are divided into conclusive presumptions and rebuttable presumptions. The basic part of our thesis consists of the legal character of disputable presumptions. We accept that disputable presumptions are special rules of burden of proof. In the last part, in respect to presumption regulated in Turkish Commercial Code 21/2, we deduce that this does not give effective invoice to be conclusive evidence for the receiving party due to its legal character and simply provides ordinary content of the invoice which is suitable to prime contract.