Türk edebiyatında övülen ve yerilen huylar (XIV. yüzyılın ilk çeyreğine kadar)
Praised and criticized human characteristics in Turkish litearture (Until the first quarter of the 14th century)
- Tez No: 375887
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kutadgu Bilig, Atebetü'l-Hakâyık, Dîvân-ı Hikmet, Gülşennâme, Risâletü'n-Nushiyye, Kutadgu Bilig, Atebetü'l-Hakâyık, Dîvân-ı Hikmet, Gülşen-nâme, Risâletü'n-Nushiyye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezin amacı Türk edebiyatının ilk mesnevisi Kutadgu Bilig'ten başlayarak Türk edebiyatında övülen ve yerilen huyları ortaya çıkarmaktır. Huyların tespitinde ilk mesnevimiz, ilk siyâsetnâmemiz, ilk ahlâk kitabımız olan Kutadgu Bilig kurucu metin olarak seçilmiştir. Atebetü'l-Hakayık, Dîvân-ı Hikmet, Gülşen-nâme, Risâletü'n-Nushiyye bu tez çalışması için seçtiğimiz diğer metinlerdir. Sonuçta, XI. yüzyıldan XIV. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Türklerin farklı coğrafya ve farklı idareler altında verdikleri eserler huylar yönünden ele alınarak Türk edebiyatının ahlâk ve dille ilgili bir edebiyat anlayışı olduğu temellendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to reveal human characteristics praised and criticized in the Turkish literature, starting from Kutadgu Bilig, the first masnavi in Turkish literature. Kutadgu Bilig was selected to be the source text in determining the characteristics. Kutadgu Bilig is an important Turkish literary work, the first masnavi, the first political treatise and the first book on morals. Divan-ı Hikmet, Atabetu'l Hakayik, Gulsen-Name and Risaletu'n-Nushiye were selected as supporting texts for the thesis. In conclusion, the thesis analyzes literary works written by the Turks in different lands under different governances from the 11th century until the 14th century for inquisition of characteristics and attempts to propose a basis for the moral and linguistic perception in Turkish literature.