Müellifi bilinmeyen bir sûre tefsiri metin-dil incelemesi-sözlük (VR.1b-49a)
An author unknown surah tafseer text, grammatical analysis, dictionary (Leaves.1b-49a)
  1. Tez No: 375888
  2. Yazar: DEMET ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sure Tefsiri, Eski Anadolu Türkçesi, Türk Dili, Dizinli Sözlük, Cümle Örnekli Sözlük, Surah tafseer, Old Anatolian Turkish, Turkish Language, indexed dictionary, sample sentenced dictionary
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 683
Özet
Eski Anadolu Türkçesi döneminde yaygın olarak Kur'an ve sûre tercümeleri ile tefsirler yazılmıştır. Bu eserler Anadolu'da Türk yazı dilinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Eski Anadolu Türkçesini takib eden dönemlerde de gerek bu eserlerin yeniden istinsah edildiklerini, gerekse yeni telif eserlerin yazıldıklarını görmekteyiz. Bu çalışmada incelenen eser İsmail Erünsal'ın şahsi kütüphanesinde yer alan bir Sure Tefsiridir. Yazma 96 varaktır. Eserin müellifi, yazılış tarihi ve müstensihi belirtilmemiştir. Tezimizde eserin 1b-49a varakları ele alınmış; metnin transkripsiyonu, dil incelemesi ve dizinli sözlüğü yapılmıştır. Böylece kültür ve dil tarihimize ait bir yazma eserin daha incelemesi yapılmış ve söz varlığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Interpretations of Quran and surahs were written commonly in Old Anatolian Period. These texts have a big role on development of the Turkish written language in Anatolia. In the period following the Old Anatolian Turkish we consider both new copyrighted works and new copies of old interpretations. The text that we've worked on is a Surah tafseer which is found in personal library of İsmail Erunsal. The manuscript is consist of 96 leaves. The author, the date and the transcriber of the text are not specified. In our work we have discussed the leaves 1b-49a. And also the transcription, grammatical analysis and indexed dictionary of the text have been demonstrated. So that one more manuscript of our cultural and linguistical history has been examined and its vocabulary has been demonstrated.