Türkiye'de tüketim toplumu ve din: Yabancılaşma kavramı analizi
Consumer society and religion in Turkey: The analysis of the concept alienation
- Tez No: 375900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Toplumu, Yabancılaşma, Din ve Yabancılaşma, Dine Yabancılaşma, Consumer Society, Alienation, Religion and Alienation, Alienation to Religion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma, din ve yabancılaşma ilişkisinin Türkiye toplumu üzerinden analizini hedeflemektir. Çalışmada, öncelikle Tüketim toplumu ve yabancılaşma kavramları açıklanarak, kavramlara yönelik teorik yaklaşımlar irdelenecektir. Ardından Türkiye toplumunun tüketim toplumu olup olmadığı saptanacak ve dinin bu toplumsal yapı içindeki yeri gösterilecektir. Özellikle, dini değer, ritüel ve mekânların tüketim toplumunda metalaşarak, bireylerin dine yabancılaştığı bu çalışmada gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relationship between the concept of alienation and religion in Turkish society. In this study, first of all, the concepts of alienation and consumer society will be explained and the theoretical views on these concepts will be elaborated. Then it is examined that whether Turkish society is a consumer society or not and what types of religious practices can occur in this society. Especially, the commodification of religious values, rituals and places in the consumer society and alienation of people to religion will be scrutinized in this study.