Farabi'de insanın gayesi
The aim of human in al-Farabi
- Tez No: 375899
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ MURAD OMAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Felsefe, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Gaye, Mutluluk, Erdem, Aim, Happiness, Virtue
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Fârâbî felsefesinin ana iskeletini oluşturan ahlâk düşüncesinden hareketle insanın gayesine ilişkin görüşleri üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu görüşleri daha anlaşılır kılmak için Antik düşüncedeki insan telosunun ne'liğini soruşturduktan sonra klasik dönem Fârâbî öncesi Kindî ve Râzî'nin düşüncelerinden yola çıkılarak Fârâbî'de insanın gayesi üzerine durulmuştur. İnsanın gayesinin belirlenmesine ilişkin böyle bir seyir esasında insanın nihai gayesinin ne olduğuna dair görüşleri serd etmektir. Bu bağlamda çalışmanın esas sorunsalı, Farabi'nin felsefesinden hareketle insan davranışlarının gayesel sebebini oluşturan bileşenler arasında yer alan mutluluk, metafizik, erdemler, ilimler gibi unsurların muhtevasını epistemolojik ve ontolojik bir bağlam dâhilinde ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the aim of human being, referring to al-Farabi's ideas of morality, which is at the center of his philosophical system. To make this views more comprehensible, first, I investigate the ancient conception of telos, then discuss al-Farabi's predecessors', namely al-Kindi and Abu Bakr al-Razi's views on this issue. After this historical and conceptual background, I try to answer the main questions of this study: What are the components of the happiness on the basis of al-Farabi's epistemological and ontological framework?