Türkiye'de enerji ithalatı ile cari açık arasındaki ilişkinin analizi
- Tez No: 375902
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCEKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji Ġthalatı, Cari Açık, Enerji Ekonomisi, Energy Import, Current Account Deficit, Energy Economics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Enerji geçmişte, bugün ve gelecekte insanlığın en önemli ihtiyaçlarındandır. Kişi başına tüketilen enerji, ekonomik gelişmişlik göstergelerinden birisidir. Enerji ekonomiden ayrı düşünülemez, bu nedenle enerji ekonomisi doğmuştur. Kalkınmanın anahtarı olan enerji, kaynakların tükenebilir olmasından dolayı öncelikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere tüm dünya'da bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye'nin cari açığının büyük bir bölümü enerji ithalatından kaynaklanmaktadır Bu çalışmada 2003Q1-2013Q4 yılları arasında Türkiye'de enerji ithalatı ve cari açık ilişkisi eş bütünleşme testi ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda enerji ithalatı ve cari açık arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğu Johansen eş bütünleşme testi ile ortaya konulmuştur. Vektör hata düzeltme modeli ile cari açıkta yaşanan bir birimlik artış enerji ithalatında 0.70 birimlik azalmaya neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy has been one of the most important needs of the humankind in the past, today and future. The amount of energy consumed per person is an indicator of the economic development. Energy is not exogenous to the economy, thus energy economics is emerged. As a key factor of economic development, energy emerged as a problem all over the world but mainly in developing countries, as it is depletable source. Current account deficit in Turkey is mainly caused by energy import. In this study, by using energy consumption in Turkey between periods of 2003Q1-2013Q4, the relationship between energy import and current account deficit has been analyzed with co-integration test. In accordance with the obtained results, there exists a long-term relationship between energy import and the current account deficit which found by the Johansen co-integration test. By using vector Error Correction Model, the result of the study showed that, as seeing one unit increase in current account deficit which reduces 0.70 unit energy import.