Tanzimat Dönemi Türk düşüncesinde hürriyet anlayışı
The idea of freedom in Turkish thought in Tanzi̇mat Era
- Tez No: 375903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CÜNEYT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Hürriyet, Akıl, İrade, Kader, Demokrasi, Kamuoyu, Adalet, Doğal Hukuk, Hak ve Ödev, İnsan Hakları, Tanzimat, Liberty, Ratio, Will, Fatality, Democracy, Public Opinion, Justice, Natural Law, Rights and Responsibilities, Human Rights
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tanzimat'ın döneminin Osmanlı tarihi açısından kritik bir öneme sahip olması nedeniyle dönemin fikrî üretimi de edebiyattan felsefeye kadar pek çok disiplin tarafından ele alınmıştır. Felsefî açıdan yapılan çalışmalar, yoğun olarak kişiler veya akımlar üzerinden yürütülmüştür. Tanzimat düşünürlerinin hürriyet anlayışını ele almayı amaçlayan bu çalışmada, bir kavramsal analiz yapmaya çalışacağız. Hürriyet kavramını tercih etme nedenimiz, Tanzimat döneminden itibaren hürriyet kavramının dönemin idealleri haline gelen medeniyet ve ilerleme fikirleriyle birlikte temel bir ilke haline gelmesidir. Çalışmada çözmeye çalışacağımız temel sorun, dönem düşünürlerinin hürriyet anlayışını hangi temalarla ortaya koyduğunu belirlemek ve ilgili kavram ve fikirleri incelemektir. Böylece Tanzimat düşünürlerinin hürriyet anlayışının kavramın anlam haritasında nereye düştüğünü tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
İn terms of the critical importance in the Ottoman history, the intellectual production of the Tanzimat period have been studied by many disciplines from Literature to Philosophy. Philosophical studies have been significantly concentrated on important figures and ideologies. The aim of this study which aim at handling the Libert thoughts of the Tanzimat thinkers is to make a conceptual analysis. The reason to prefer Liberty thougt is that Liberty thougt has become one of the main principle together with the Civilization and Progress thoughts from the Tanzimat Period. In this study, the main problem which we try to solve is how to Tanzimat thinkers put forth the Liberty thougt and analysis of the related concepts and ideas. Thus it is intended to identify the Liberty thoughts of the Tanzimat thinkers.