Türkiye'de bir politik özne olarak gençliğin inşası (1930-1946)
The construction of youth as a political subject in Turkey (1930-1946)
- Tez No: 375936
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK SİNAN TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Politik Özne, İdeoloji, Youth, Political Subject, Ideology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu çalışma, 1930-1946 yılları arası Türkiye'de gençliğin politik özne olarak konumunu incelemek üzere hazırlanmıştır. Michel Foucault'cu bakış açısıyla kavramın zaman içinde değişen misyonu, sosyal yapı olarak gençliğin modern bir kurgu olarak kabul edilmesine yol açmaktadır. Bu doğrultuda Türkiye'de 1930'lu yıllarda gençlerin özneleştirildiği dikkat çekmektedir. Özneleştirmede kullanılan yöntemleri ortaya koymak için ise dönemin gençlik politikasını belirleyen basılı yayınlardan öne çıkan Çığır, Ülkü ve Varlık dergilerinin makaleleri incelenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda siyasal elitlerin gençlik inşasında ideolojik aygıtları, ortaya koyduğu tezleri ve gençlik beklentilerini tespit etmek için kullandığı anlaşılmaktadır. Sonuçta eğitim, askerlik gibi kurumlar yanında gençliği hedefleyen basılı yayınların inşada efektif bir biçimde kullanılarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin devamlılığında gençlerin özneleştirildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the analysis of the youth as a political subject in Turkey between 1930-1946. From a perspective of Michel Foucault, the changing mission of the concept leads to the recognition of the youth as social structure of modern fiction. It seems that the youth was subjectified in Turkey during the 1930s. In order to reveal the methodology on the process of subjectification, articles in the leading journals of the period Çığır, Ülkü and Varlık which determine the youth policies of the time have been surveyed. It has been concluded that the political elites instrumentalized the ideological tools, theses developed by these apparatuses and expectations in the construction of the youth. Finally, besides education and the military service, the print media was effectively used to subjectify the youth for maintaining the sustainability of the Republic of Turkey.