Türk basınında karşılaştırmalı olarak spor haberlerinin veriliş biçimi: Cumhuriyet, Zaman ve Hürriyet örnekleri
A comparison on the presentation of sports news in the Turkish media: Examples from Cumhuri̇yet, Zaman and Hürri̇yet
- Tez No: 375940
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Spor, Türk Spor Basını, Türk Spor Gazetecilii
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından beri var olan ve insanlığın yaşam koşullarına göre şekillenen spor günümüzde sanayileşme ve küreselleşmenin etkisi ile gittikçe ön plana çıkmaktadır. Giderek de değer kazanmaktadır. İnsanların hayatta kalma mücadelesi yeme içme barınma mücadeleleri ayrıca sporun oyun ve eğlence nitelikleriyle toplum hayatında önem kazanmıştır. Günümüze gelene kadar da şekil değiştirmiştir. Spor her tarihte siyasi ve ekonomik nedenlerden ötürü kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Özellikle günümüzde küreselleşmenin tektipleştirici etkileriyle ekonomik ve siyasi sebeplerden dolayı sporun toplumsal etkilerini hissetmekteyiz. Toplumlarda bu kadar etkili olan sporu bu nedenlerden dolayı geçmişten günümüze denk siyasi iktidarlar bir silah olarak kullanmaktadır. Bu kadar eski tarihe sahip olan spor toplumlara etkisi ve araç olarak kullanılması sebebiyle yine tarihten bugüne kadar yazılı basın ve yazılı basının içinde bulunduğu medyamızda yer almaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmada sporun çeşitli tanımlamalarına, sporun Dünya ve Türkiye'deki tarihine özellikle tarih öncesi dönem, eski Yunan ve Roma olimpiyatları, Orta çağ ve Sanayi Devriminden günümüze kadar olan süreç incelenmiş ve sporun toplumlar üzerindeki etkileri üzerinde çalışılıp spor sosyolojisi üzerine değinilmiştir. Siyasi iktidarların spor üzerinden şahlanışları irdelenmiştir. Spor Basını incelenirken geçmişten günümüze kadar uzanan bölümler incelenmiş ve kitle iletişim araçları içinde sporun önemi anlatılmıştır. Spor medyası üzerinde durulurken spor basının toplum üzerindeki etkileri Türk spor gazeteciliği spor basının işlevi ve spor basınında etik ve kullanılan dile yer verip buna paralel olarak yazılı basında yer alan Cumhuriyet, Zaman, Hürriyet gazetelerinin spor sayfalarının analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sports has been with us since the beginning of history and it shapes itself according to the living conditions of humanity, and is beginning to stand out with the effect of industrialization and globalization. It is also gaining value. It has also gained importance in terms of its playing and entertainment value, rather than having to fight for survival, food, and shelter. It has changed shape until today. Sports has been used throughout history due to its political and economical effects, and it is still being used. We are feeling the social effects of sports with the monotyping effect of globalization due to political and economical reasons. As it is so effective on the public, ruling parties have used it as a weapon in the past and present. As it is so influential on societies and has been used as a tool, it is still present in the media. This study is comprised of three parts, in which contains various definitions of sports, and the effect of sports on World and Turkish History, , especially the prehistoric, ancient Greece and Rome Olympics, Middle Age and the Industrail Age has been analyzed, and the effects of sport on society has been studied while mentioning the sociology of sports. The rise of political powers via sports has been assessed.While studying the Sports Media, the parts extending to the present have been investigated and the importance of sports on mass media has been explained. While putting emphasis upon sports media, the effect of sports media on the society, Turkish journalism, ethics in sports media and the language used were mentionen. In parallel, the sports pages of Cumhuriyet, Zaman and Hurriyet newspapers were analyzed.