Modernleşme sürecinde Türk aile yapısına Kadınlar Dünyası dergisinin bakışı (Sayı: 1-144)
The view of Kadınlar Dergisi magazine on Turkish family structure during process of modernization
  1. Tez No: 376700
  2. Yazar: SAMİYE TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ GÜLCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı kadını, Kadınlar Dünyası dergisi, Müdafaa-i Hukûk-ı Nisvân Cemiyeti, Türk ailesi, Ottoman women, Kadınlar Dünyası Magazine, Association for the Defence of Women's Rights, Turkish Family
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Osmanlı modernleşmesinin önemli safhalarından ilki kadınların toplumsal rollerinin değişmesidir. Osmanlı kadınlarının rollerindeki değişime önemli katkı sağlayan unsurlardan biri de kadınların basın hayatına girmeleridir. Osmanlı basın tarihinde kadınlara yönelik birçok gazete ve dergi yayınlandı. Hatta bu yayınların bazıları bizzat kadınlar tarafından çıkarıldı. II. Meşrutiyet döneminde yayın hayatına giren Kadınlar Dünyası bu yayınlardan biridir. Bu derginin önemli bir özelliği yönetici ve yazar kadrosunun tümünün kadın olmasıdır. Bu çalışmada, Osmanlı kadınları üzerinde önemli tesirleri olan ve kadınların örgütlenmesinde büyük rol oynayan Kadınlar Dünyası dergisinde kadın yazarların aile meselesine bakışı incelenmektedir. Çalışmamız başta giriş olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, Kadınlar Dünyası dergisinin yayınlanma amacı, idari ve yazar kadrosu ile içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, tarihi süreç içerisinde Türk ailesi genel hatlarıyla incelendi. İkinci bölümde, Kadınlar Dünyası'nda yayınlanan makalelerden yola çıkılarak modernleşme sürecinde aile başlığı altında evlilik ve adetleri, aile içi sorumluluklar değerlendirildi. Üçüncü bölümde ise, kadına annelik vasfını yükleyen doğum, çocuk bakımı, emzirme, çocuk terbiyesi, çocuk eğitimi gibi konulardaki uygulamalar ele alındı. Sonuç kısmında çalışmada elde ettiğimiz tespitler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Change in the women's social roles is one the important stages during Ottoman modernization. Getting to the press is one of the factors that contribute to the changes in Ottoman women's roles. Many newspapers and magazines for women were published on the Ottoman press history. In fact, some of these publications were broadcast by women. One of these publications released during the period of Constitutional Monarchy II is the Magazine of Women's World (Kadınlar Dünyası). An important feature of this magazine is that all executive and writer staff was composed of women. In this study, the view of women writers on the family issue in Kadınlar Dünyası Magazine, which had major and significant roles, on women and in the organization of women was examined. The present study consists of three parts. In the introduction, the publication purpose, author and administrative staff and content of Kadınlar Dünyası Magazine were given. In the first chapter, overviews of Turkish families were examined in the historical process. In the second chapter, marriage and family customs and family responsibilities under the title of family were evaluated based on the published articles in the Kadınlar Dünyası Magazine in the process of modernization. In the third section, applications concerned with childbirth, childcare, breastfeeding, child discipline, and child education like issues related to the attribute of motherhood were discussed. In the conclusion part, findings obtained in this study were evaluated.