Tavşanlarda gözyaşı sekresyonu üzerine cinsiyet ve mevsimlerin etkisi
The effect of gender and season on tear secretion in rabbits
- Tez No: 376829
- Danışmanlar: PROF. DR. NUH KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Veteriner Hekimliği, General Surgery, Eye Diseases, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tavşan, Schirmer gözyaşı testi, gözyaşı sekresyonu, cinsiyet, mevsim, Rabbit, Schirmer tear test, tear secretion, gender, season
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, tavşanlarda gözyaşı sekresyonu üzerine cinsiyet ve mevsimlerin etkisinin araştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmada Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı ve Adnan Menderes Üniversitesi Deney Hayvanları Ünitesi olanaklarından faydalanıldı. Çalışma sağlıklı gözlere sahip, 6 dişi ve 6 erkek olmak üzere toplam 12 adet Yeni Zelanda ırkı beyaz tavşan üzerinde yapıldı. Tavşanlar dişi ve erkek olmak üzere 2 gruba ayrıldı ve her biri numaralandırıldı. Bir yıl boyunca her ay, ayın ilk beş günü süresince ve 14., 21. ve 28. günlerinde sabah 9:00 ile 11:00 saatleri arasında Schirmer gözyaşı testi uygulandı. Karşılaştırma amacıyla sağ ve sol göz ölçümleri ayrı ayrı yapıldı ve değerler not edildi.Sonuç olarak çalışmamızda dişi cinsiyette gözyaşı sekresyon miktarının erkek cinsiyete göre istatistiksel olarak önemli derecede düşük olduğu ortaya kondu. Mevsimlere göre yapılan karşılaştırmalarda ise istatistiksel olarak mevsimler arası farkın önemli olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of gender and season on tear secretion in rabbits was carried out to investigate. We profit by the resource of Adnan Menderes University, Facult of Veterinary Medicine, Department of Surgery and Adnan Menderes University, Experimental Animals Unit. In this study, we used 12 New Zeland white rabbit, 6 female and 6 male, which have healty eyes. The rabbits were divided into two groups as male and female and numbered. Schirmer tear test was applied per mount for a year, on the first five days and 14th, 21st and 28th days of each mount at 9:00-11:00 am. Right and left eyes were evaluated separately for comparison and the values were noted.In conclusion, our study revealed that tear secretion of female rabbits is statistically significantly lower than male rabbits. The comparison of seasons presented that the difference between the seasons is statistically significant.