Tavşanlarda deneysel oluşturulan kornea alkali yanıklarının sağaltımında tarantula cubensis alkolik ekstraktının etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of tarantula cubensis alcoholic extract in the treatment of experimentally induced corneal alkali burns in rabbits
- Tez No: 761926
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kornea Alkali Yanığı, Tarantula cubensis alkolik ekstraktı, Tavşan, Theranekron, Corneal Alkali Burn, Rabbit, Tarantula cubensis alcoholic extract, Theranekron
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan kornea alkali yanıklarının medikal sağaltımında Tarantula cubensis alkolik ekstraktı (TCAE)'nın farklı oftalmik kullanımlarını içeren sağaltım protokolünün korneal iyileşme üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmanın hayvan materyalini 42 adet erkek Yeni Zelanda ırkı tavşan oluşturdu. Tavşanlar eşit sayıda ve tesadüfi örneklemeyle Kontrol (K), Topikal TCAE (T) ve Subkonjuktival TCAE (S) gruplarına ayrıldı. Alkali yanık modeli sağ gözlerin kornea merkeziyle sınırlı olacak şekilde 1 N (Normal) NaOH kullanılarak oluşturuldu. Sağaltım amacıyla kullanılan TCAE; T grubundaki tavşanların lezyon oluşturulan gözlerine günde 4 kez 4'er damla olacak şeklinde, S grubundaki tavşanlarda ise çalışmanın 0, 3, 6, 9 ve 12. günlerinde 0,2'şer ml subkonjunktival enjeksiyon yoluyla uygulandı. Çalışmanın 0, 1, 2, 3, 7 ve 14. günlerinde göz muayeneleri yapıldı. Bu muayenelerde; gözyaşı miktarı, intaoküler basınç, korneal opasite ve korneal erozyon alanı parametrelerine dair ölçümler yapıldı. Çalışmanın 3. ve 14. günlerinde her gruptan 7'şer tavşan ötanazi edildi. Enoküle edilen göz kürelerinden kornea kesitleri hazırlanarak histopatolojik muayeneleri yapıldı. Muayene bulgularına göre; TCAE kullanımı ile gözyaşı miktarı ve intraoküler basınç değerleri arasında anlamlı bir korelasyon tespit edilemezken, korneal opasite ve korneal erozyon alanı ölçümlerinden çalışmanın amacı doğrultusunda istatistiki olarak anlamlı sonuçlar alındı. Ayrıca, S gurubunun; klinik ve histopatolojik muayeneler neticesinde epitelyal iyileşmenin en hızlı olduğu ve stroma kalınlığının histometrik ölçümlerine göre çalışma süresince normal değerlere en yakın kalınlığa ulaşan grup olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, subkonjunktival enjeksiyon yoluyla uygulanan TCAE'nin deneysel kornea alkali yanıklarının tedavisinde reepitelizasyonu kontrol grubuna kıyasla daha hızlı ve yeterli düzeyde sağladığı, damla şeklinde topikal uygulanan TCAE'nin ise tedavide etkinliğinin olmadığı görüldü. Ayrıca, Theranekron'un bileşimi itibariyle oküler yüzeylerde direkt damla şeklinde kullanıma uygun olmadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of the treatment protocol including different ophthalmic uses of Tarantula cubensis alcoholic extract (TCAE) on corneal healing in the medical treatment of experimentally induced corneal alkali burns in rabbits. The animal material of the study consisted of 42 male New Zealand rabbits. Rabbits were divided into control, Topical TCAE (T) and Subconjunctival TCAE (S) groups with equal and random sampling. The alkali burn model was created using 1 N (Normal) NaOH, limited to the corneal center of the right eyes. TCAE used for treatment; It was administered as 4 drops 4 times a day to the lesioned eyes of the rabbits in the T group, and 0.2 ml of subconjunctival injection was applied to the rabbits in the S group on days 0, 3, 6, 9 and 12 of the study. Eye examinations were performed on days 0, 1, 2, 3, 7 and 14 of the study. In these examinations; tear amount, intraocular pressure, corneal opacity and corneal erosion area parameters were measured. On the 3rd and 14th days of the study, 7 rabbits from each group were euthanized. Corneal sections were prepared from inoculated eyeballs and histopathological examinations were performed. According to the examination findings; while no significant correlation could be detected between TCAE use and tear amount and intraocular pressure values, statistically significant results were obtained from corneal opacity and corneal erosion area measurements in line with the purpose of the study. In addition, the S group; as a result of clinical and histopathological examinations, it was determined that epithelial healing was the fastest and according to histometric measurements of stroma thickness, it was the group that reached the thickness closest to normal values during the study. As a result, it was observed that TCAE administered by subconjunctival injection provided reepithelialization more rapidly and adequately in the treatment of experimentally induced corneal alkali burns compared to the control group, while TCAE applied topically in the form of drops was not effective in the treatment. In addition, it was concluded that Theranekron is not suitable for use as direct drops on ocular surfaces due to its composition.