Ergenlerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları, ebeveyn kontrolü ve depresyon ile obezitenin ilişkisi: Obezite için koruyucu ve risk faktörleri
The relationship between obesity and healthy lifestyle behaviors, parental control and depression among adolescents: Protective and risk factors of obesity
  1. Tez No: 376839
  2. Yazar: NEŞE UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM DEREBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, risk faktörleri, psikolojik kontrol, Obesity, risk factors, psychological control
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Obezite yaygınlığı tüm dünyada her geçen gün hızla artmaktadır. Bu çalışmada obezitenin davranışsal, fizyolojik ve psikolojik risk faktörleri araştırılmıştır. Araştırma örneklemi Aydın merkezde bulunan farklı başarı düzeylerine sahip liselerin 9., 10. ve 11. sınıflarında okuyan 625 öğrenciden oluşmuştur. Katılımcıların yaşa ve cinsiyete özgü beden kitle indeksleri (BKİ) belirlendikten sonra yapılan analiz sonucunda araştırmamıza katılan ergenlerin %12,3'ü fazla kilolu ve obez bulunmuştur. Davranışsal, fizyolojik ve psikolojik etmenlerin BKİ artışını yordayıcı gücü açısından bir arada değerlendirildiği analiz sonucunda, ailede fazla kilolu birey bulunması, ergenliğe erken girilmiş olması, su tüketim miktarının az olması ve hızlı yemek yemeye ek olarak psikolojik etmenlerden aileden algılanan psikolojik kontrolün beden kitle indeksinin artışını yordadığı bulunmuştur. Bu sonuçlar psikolojik etmenlerin de obezite gelişiminde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The prevalence of obesity is increasing rapidly all over the world. In this study, behavioral, physiological, and psychosocial risk factors of obesity were investigated. The sample of the study was 9th, 10th and 11th high school students in Aydın. Participants' body mass index (BMI) which is age and gender-specific was determined. As a result of the analysis, 12,3% of adolescents has been found overweight and obese. When the behavioral, physiological, and psychological factors of obesity were analysed all together; in addition to having the owerwight individuals in the family, earlier puberty, lower water consumption and etaing food fast, perceived psychological control from psychological factors predicted BMI increasement also. These results indicate that psychological factors are important in the development of the obesity.