Lise öğrencilerinin algıladıkları helikopter ebeveynlik tutumlarının narsistik kişilik özellikleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerine etkisi: Konya ili örneği
The effect of perceived helicopter parenting attitudes of high school students on narcisistic personality traits and healthy lifestyle behaviors: The Konya province example
  1. Tez No: 969846
  2. Yazar: ÖZGE METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesanlar, Ebeveyn etkisi, Ergen psikiyatrisi, Ergenler, Ergenlik problemleri, Helikopter, Konya, Sağlık tutumları, Sağlıklı yaşam, Sağlığın geliştirilmesi, Parental influence, Adolescent psychiatry, Adolescents, Adolescence problems, Helicopter, Konya, Health attitudes, Healthy life, Health promotion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırma lise öğrencilerinin algıladıkları helikopter ebeveynlik tutumlarının narsistik kişilik ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Kesitsel türde yapılan bu araştırmanın verileri Eylül 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında toplandı. Veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Özellikler Formu, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği, Narsistik Kişilik Envanteri ve Sağlığı Koruyucu ve Geliştirici Davranışlar Ölçeği kullanıldı. Araştırmanın evreni Şehit Muhsin Kiremitçi Fen Lisesi'nde aktif eğitim sürecinde olan toplam 334 öğrenciden oluşmaktadır. Evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. Dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 280 öğrenciden veri toplandı. Örneklem büyüklüğünün yeterliliği kullanılan ölçekler doğrultusunda G-Power analizine göre hesaplandı. Veriler iki grubun karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem t Test, ikiden fazla kategorili değişkenlerin karşılaştırmaları Varyans Analizi (ANOVA) ile yapıldı. Varyans analizi sonucu önemli ise çoklu karşılaştırmalar Bonferroni testi ile yapıldı. Öğrencilerin algıladıkları helikopter ebeveynlik tutumlarının narsistik kişilik özellikleri ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi doğrusal regresyon analizi ile değerlendirildi. Bu araştırma için etik kurul onayı ve kurum izni alındı. Lise öğrencilerinin algıladıkları helikopter ebeveyn tutumlarının, narsistik kişilik özellikleri ile pozitif; sağlığı geliştirici davranışlarla negatif yönde ilişkili olduğu bulundu. Öğrencilerdeki helikopter ebeveynlik algısı, narsistik özelliklerini artırmakta; sağlıklı yaşam davranışlarını ise azaltmaktaydı. Bu sonuç doğrultusunda, ebeveynlerin aşırı kontrolcü tutumlarının olası olumsuz etkileri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılması, okul rehberlik servisleri aracılığıyla ebeveynlere yönelik seminer ve eğitim programları düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of high school students' perceived helicopter parenting attitudes on narcissistic personality and healthy lifestyle behaviors. The data of this cross-sectional study were collected between September 2024 and June 2025. Socio-Demographic Characteristics Form, Perceived Helicopter Parental Attitude Scale, Narcissistic Personality Inventory and Health Protective and Promoting Behaviors Scale were used as data collection tools. The study population consists of a total of 334 students currently enrolled in the active education process at Şehit Muhsin Kiremitçi Science High School. The aim was to reach the entire population. Data was collected from 280 students who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. The adequacy of the sample size was calculated according to the G-Power analysis in line with the scales used. The data were analysed using the Independent Samples t-Test for the comparison of two groups and Analysis of Variance (ANOVA) for the comparison of variables with more than two categories. If the variance analysis result was significant, multiple comparisons were performed using the Bonferroni test. The effect of students' perceived helicopter parenting attitudes on narcissistic personality traits and healthy lifestyle behaviours was assessed using linear regression analysis. Ethical committee approval and institutional permission were obtained for this study. It was found that secondary school students' perceived helicopter parenting attitudes were positively related to narcissistic personality traits and negatively related to health-promoting behaviours. The perception of helicopter parenting among students increased their narcissistic traits and decreased their healthy lifestyle behaviours. In light of these results, it is recommended that awareness campaigns be conducted regarding the potential negative effects of overly controlling parental attitudes, and that seminars and educational programmes for parents be organised through school counselling services.